Népszavazást akar a nemzeti radikális pártszövetség

Népszavazást akar a nemzeti radikális pártszövetség

Kovács Béla, Bruno Gollnisch, Valerio Cignetti és Andrew Brons az AENM ülésénUniós szintű népszavazást akar az új uniós szerződésről az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége. Ezt mondta a szervezet kétnapos hédervári kongresszusát záró sajtótájékoztatón vasárnap Bruno Gollnisch, a francia Nemzeti Front európai parlamenti képviselője, akit a következő tanácskozásig újra elnökévé választotta az AENM, amelynek tagja a Jobbik is.

A cél az, hogy a tagállamok – eddig a témában meg nem kérdezett – polgárai mondhassanak véleményt az uniót “egyfajta szuperállam” megteremtése felé vivő szerződésről, amelyre az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező nemzeti radikális szervezeteket összefogó AENM határozottan nemet mond – tette hozzá az MTI kérdésére a politikus.

Lényeges érvként említette, hogy a szerződés eredményeként mind több döntési jog kerül nem választott tisztségviselők, hanem a nyilvánosság számára sokszor ismeretlen bürokraták kezébe. Mint mondta, az egyes államok saját jogrendjétől függ, hogy mikor tarthatnak népszavazást a kérdésben, noha arra számítanak, hogy a hatalom igyekszik majd nem teret adni ennek a kezdeményezésnek; a felvetéssel ennek ellenére vitát generálhatnak az ügyben.

Tagszervezeteik álláspontja nem egységes arról, kell-e, s ha igen, milyen megállapodásnak az uniós szerződés helyébe lépnie – mondta az MTI kérdésére a politikus, megjegyezve: az európai közösség vezetői mindig újabb és újabb szerződésekkel próbáltak úrrá lenni a problémákon, jelen esetben a pénzügyi-gazdasági válságon. Bruno Gollnisch hangsúlyozta, nincsenek ellene az együttműködésnek, de fontosnak tartják a nemzeti identitások megőrzését, az egyes államok gazdasági érdekeinek érvényesítését.

A Jobbik 2009. október 24-én, Budapesten hozta létre négy külföldi párttal az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét. Az egyezményt a Jobbik mellett a francia Nemzeti Front, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták, illetve a Belga Nemzeti Front írta alá. A szervezet “hivatalos, európai nemzeti szintű párttá” válik, amelyet várhatóan Belgiumban vagy Strasbourgban jegyeznek be – ígérték akkor, jelezve: több további párt jelezte csatlakozási szándékát.

Az alapítók részéről aláírt, kilenc pontos politikai nyilatkozat egy szabad, független és egyenlő nemzetek Európájának létrehozásáról szólt, elutasítva minden olyan kezdeményezést, amely egy európai nemzetek feletti állam létrehozására irányul. Egyben kifejezte aláíróinak szándékát, hogy Európát meg akarják védeni az olyan fenyegetésektől, mint a terrorizmus, valamint a vallási, politikai, gazdasági vagy pénzügyi imperializmus”. A nyilatkozatban egyúttal azt javasolták az AENM alapítói, hogy a kontinens népei közösen harcoljanak a szociális árudömping, valamint a globalizáció romboló hatásai ellen”.

Kapcsolódó cikkek