Kicsinosítják a Hollywood-feliratot 90. születésnapjára

Kicsinosítják a Hollywood-feliratot 90. születésnapjára

Kicsinosítják a Los Angeles felett trónoló Hollywood-feliratot a nevezetesség 90. évfordulójára készülve.

A 15 méter magas fehér betűkön az utóbbi 35 év legalaposabb felújítási munkáit végzik el a következő hetekben. Először a rozsdát távolítják el, majd le is festik a betűket. A munkához a toronyházakon használatos külső ablakmosó felvonókat használnak. Ezt jelentette be a feliratot gondozó Hollywood Sign Trust.

A Los Angelestől északra fekvő Mount Lee csúcsán 1923-ban jelent meg a Hollywoodland óriás betűs kiírás egy ingatlanfejlesztő cég reklámjaként. Az utolsó 4 betűt 1940-es években távolították el, ezzel a felirat a filmbirodalom világszerte ismert szimbólumává vált.

A ’70-es évekre kétségbeejtő állapotba került a jelkép, és csak egy pénzgyűjtő kampánynak köszönhetően menekült meg, amelynek keretében a 9 betűt 9 adományozó fogadta örökbe, egyenként 27 777 dollárért, amiből sikerült renoválni.


Az utóbbi években ismét bizonytalanná vált a szimbólum sorsa, és ismét adakozók segítségére volt szükség, hogy a betűk körüli földterületet ne vehesse birtokba az ingatlanpiac. 2010-ben Hugh Hefner, a Playboy alapítója, Arnold Schwarzenegger filmszínész, Kalifornia akkori kormányzója, Steven Spielberg filmrendező és Tom Hanks filmszínész is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy megmentse a feliratot.


A betűk körüli terület a közönség előtt zárva van, riasztórendszer és mozgásérzékelők tartják vissza a hívatlan látogatókat.