Újra a helyén a Borsos Tamás-szobor

Újra a helyén a Borsos Tamás-szobor

Visszahelyeztette talapzatára Borsos Tamásnak, a város egykori főbírájának májusban ellopott bronzszobrának másolatát a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.

A szobor visszahelyezésére a vasarhely.ro portál csütörtöki közlése szerint éppen olyan titokban történt, mint a május 5-i szoborlopás. A feltehetőleg fémtolvajok lopták el a szobrot, amely másolatának elkészíttetésével és visszahelyezésével tanácsadóját, Csegzi Sándort bízta meg Dorin Florea polgármester.

Csegzi Sándor az MTI-nek elmondta, maga is meglepődött azon, hogy annak idején azonnal észrevette a sajtó a szobor eltűnését, most pedig egy hétig nem tűnt fel, hogy a szobor a helyére került. Hozzátette, ünnepélyes szoboravatást egyelőre nem szerveztek, mert előbb a szobor környezetét próbálják rendezni. Hozzátette, az sem kedvez a ceremónia szervezésének, hogy a szobor mögött renoválják a várfalat, amely fel van állványozva. Reményei szerint azonban már a jövő héten megtarthatják az újra helyére állított szobor avatását.

“Úgy tudom, hogy tizenhétezer lejt fizettünk ki az öntésért” – jelentette ki Csegzi Sándor, aki az MTI kérdésére azt is elmondta, az újonnan felállított szobrot sokkal erősebben rögzítették a talapzathoz, mint az eredetit. Kiss Levente műalkotását 2000. június 23-án avatták fel a vár egyik bejárata közelében az erődítmény építőjének emlékére. Borsos Tamás 1599-től 1604-ig volt Marosvásárhely főbírája.