Kínai őrségváltás

Kínai őrségváltás

A politikai reformok, a demokrácia, a jogállamiság útjának elkerülhetetlenségéről beszélt a kínai miniszterelnök a Kínai Kommunista Párt (KKP) XVIII. kongresszusán, a Tiencsin városi küldöttek megbeszélésén.

Külön erőfeszítésekre van szükség a párt és az ország vezetői rendszerének reformja, a demokrácia fejlesztése, a jogrendszer tökéletesítése és a jogállamiság megvalósítása érdekében – hangoztatta Ven Csia-pao.

Ven a politikai reformot, a korrupció ellenes harcot és az emberek életkörülményeinek javítását emelte ki, mint az ország előtt álló legfontosabb teendőket.

Mint mondta, a párt következő vezetőinek törődniük kell ezekkel a kérdésekkel a következő öt évben és még tovább. Hozzátette, Kínában rengeteg probléma vár megoldásra, de a felsorolt feladatok különösen fontosak, megoldásuk sürgető.

Úgy vélte, a globális pénzügyi válság még évekig elhúzódik, a kínai gazdaság egyenletes növekedésben tartására van szükség, a gazdaságpolitika párhuzamos reformjával. Ven szerint a kormány elsődleges feladata, hogy stabilizálja a gazdaságot, megreformálja a jövedelemelosztást, és hogy kifizesse a kárpótlást vidéken a kisajátított területekért.

A szombati kínai média által idézett miniszterelnöki nyilatkozatból nyugati megfigyelők arra következtettek, hogy a kormányfőnek, akinek helyére a párt csúcsvezetésében hamarosan első helyettese kerül, ez volt az egyik utolsó felhívása arra, hogy a megrekedt reformfolyamatot ismét lendületbe hozzák.

Bírálók ugyanakkor megjegyzik, hogy Ven Csia-pao hivatali idejében, az államtanács, vagyis a kormány élén a vele rokon nézeteket vallókkal sem volt képes áttörést elérni az általa sokat emlegetett reformok terén.