Vonzza a turistákat a tiroli fordított ház

Vonzza a turistákat a tiroli fordított ház

Vonzó a fordított világ: igazi turistaattrakcióvá vált májusi megnyitása óta a feje tetejére állított ház a tiroli Terfensben.

Naponta gyakran ötszázan is kíváncsiak a különleges építményre, amelyet nemcsak kívül, de belül is elforgattak 180 fokkal – közölte Anna Maria Kalka, a fordított ház marketingfelelőse.

A 140 négyzetméteres házat 9 hónapos építése alatt szó szerint a feje tetejére állították, ráadásul enyhén ferde is, ami jó egyensúlyérzéket kíván meg a belépőtől, aki az ajtón át egyenesen az első emeletre jut.

Az épületben 11 szoba van, minden megtalálható benne, ami egy átlagos családi házban: teljesen berendezett gyerekszoba, nappali, konyha, műhely, fürdőszoba. Az összes bútort és berendezési tárgyat megfordították és a plafonra – vagyis a padlóra – erősítették: a műhely festékes vödrétől kezdve a nappali kanapéján át a konyhaszekrényig mindent. Még a hűtőszekrény tartalma is a fordított világ szabályaihoz igazodik.

A látogatók – különösen a férfiak – egyik nagy kedvence a garázs, ahol egy Volkswagen bogár áll, természetesen a terembe lépők feje felett, a “padlóra” erősítve.

A különleges épület ötlete két lengyel vállalkozó, Marek Rozanski és Ireneusz Glowacki fejéből pattant ki, akik Németországban és hazájukban is valósítottak már meg nem mindennapi projekteket.