Szökőárnak ellenálló kikötő

Szökőárnak ellenálló kikötő

Szökőárnak ellenálló kikötőt építenek egy kaliforniai halászfaluban, amely földrajzi fekvéséből adódóan rendszeresen áldozatává válik az akár Chilét, Alaszkát vagy Japánt sújtó rengések nyomán keletkező cunamik hullámcsapásainak.

A Japán északkeleti partvidékén tavaly végigsöpört szökőár nyomán Crescent City kikötőjében 11 hajó elsüllyedt, további 47 megrongálódott, és a dokkok mintegy kétharmada használhatatlanná vált. A város legfőbb gazdasági motorját jelentő kikötő illetékesei most 54 millió dollárt (11,7 milliárd forintnak megfelelő összeget) költenek a nyugati part első olyan kikötőjének a megépítésére, amely képes ellenállni a tavalyihoz hasonló és várhatóan ötven évente egyszer lecsapó szökőárnak.

A kikötőt 244 darab76 centiméterátmérőjű és21 méterhosszú acélcölöppel erősítik meg. A cölöpök legalább kilenc méter mélyen behatolnak a tengerfenékbe, és nagyjából 5,5 méterrel nyúlnak majd a tengervíz szintje fölé. A dokkokat úgy alakítják ki, hogy elnyeljék a beérkező hullámokat.

Nem csupán Crescent City volt az egyetlen nyugati parti kikötőváros, ahol komoly pusztítást végzett a 9-es erősségű japán földrengés nyomán keletkezett szökőár. A hullámok számos hajót elsüllyesztettek a kaliforniai Santa Cruzban és az oregoni Brookingsban is.

Földrajzi fekvéséből adódóan azonban Crescent City kénytelen elszenvedni a legtöbb cunami okozta pusztítást: szakértők szerint a tengerfenék egyenesen a város kikötőjének szájába tereli a hullámokat.

A 2011-es szökőár komoly figyelmeztetésként szolgált a nyugati parton élő közösségek számára. Sokan közülük felfrissítették evakuálási terveiket, és gyakorlatokat is tartottak. Szakértők úgy vélik azonban, hogy a térségben még mindig nem veszik elég komolyan a szökőár jelentette fenyegetést.