Csíkszeredában tanuló csángó fiatalokat támogat a Hargita Megyei Tanács

Csíkszeredában tanuló csángó fiatalokat támogat a Hargita Megyei Tanács

fotó: Hegedűs Dóra

Ötvenöt moldvai csángó középiskolás csíkszeredai bentlakási költségeinek fedezésére vállalt kötelezettséget a Hargita Megyei Tanács. A húszezer lej (1,2 millió forint) értékű támogatási szerződést kedden írták alá Csíkszeredában a Hargita megyei önkormányzat, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a csíkszeredai Székely Károly Iskolaközpont vezetői.

A Hargita megyei önkormányzat közleménye szerint az eseményen részt vett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is, aki elmondta, a csángópolitikában mindeddig a csángószövetség elképzeléseinek a támogatása bizonyult jó döntésnek.

“Akkor történtek a legnagyobb veszteségek, amikor kívülről próbálták megmondani, hogy mi a jó nekik” – jelentette ki Kelemen Hunor arra utalva, hogy tavasz óta a magyar állam immár nem az MCSMSZ-t bízta meg a moldvai magyar oktatási program lebonyolításával.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a székelyföldi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta csángó ügyben. Megjegyezte, a csángóprogram nem okoz pártpolitikai feszültségeket Erdélyben.