"Az identitás megtartásában és lelki megerősítésében kulcsszereplők a magyar pártok mindenhol a Kárpát-medencében"

"Az identitás megtartásában és lelki megerősítésében kulcsszereplők a magyar pártok mindenhol a Kárpát-medencében"

MKP Fazekas SándorFazekas Sándor az MKP első tisztújító kongresszusán, fotó: Komka Péter/MTIMegkezdődött a Magyar Közösség Pártja (MKP) első tisztújító kongresszusa szombaton Kürtön: ez a rendezvény a novemberben lezárult járási tisztújító közgyűlések záróeseménye.

A tisztújító kongresszus megnyitóján mondott elnöki beszédében Berényi József azt hangsúlyozta, a Magyar Közösség Pártja – annak ellenére, hogy parlamenten kívüli párt – a felvidéki magyarságot érintő legérzékenyebb témák zászlóvivőjének bizonyult. Rámutatott: ez idő alatt a Felvidéken élő magyarság érdekképviseletének és érdekérvényesítésének is jelentősen megváltoztak a körülményei.

“Pozitív elmozdulásnak tekinthető, hogy a szlovák-magyar államközi kapcsolatokban jelentős előrelépés történt az elmúlt fél évben” – emelte ki Berényi, hozzátéve: a gazdasági együttműködés felgyorsítása és elmélyítése új, bizalmasabb légkört teremtett a két ország között.

“Ennek az új szlovák-magyar kormányközi párbeszédnek köszönhetően mára látványosan romba dőlt azon állítás, miszerint Magyarország ne avatkozzon be a mi ügyeinkbe, mert az csak árt nekünk” – szögezte le Berényi József. Rámutatott: az erős Fico-kormány hatalomba lépése után mindenkinek látnia kell, hogy a magyar kormány támogatása elengedhetetlen része a felvidéki magyarság megmaradásért folytatott küzdelemének.

A kongresszuson vendégként Fazekas Sándor, Magyarország vidékfejlesztési minisztere és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vett.
A rendezvényen mondott beszédében Fazekas Sándor az etnikai pártok identitás megtartó szerepét hangsúlyozta, a vegyes pártokat ellenben a beolvadás előfutárainak nevezte. “Az identitás megtartásában és lelki megerősítésében kulcsszereplők a magyar pártok mindenhol a Kárpát-medencében” – szögezte le Fazekas Sándor. Hozzátette, az MKP olyan párt, amelyre bátran számíthat a felvidéki magyarság.

Fazekas Sándor rámutatott, a kongresszus helyszíne – a honfoglalás kori Kürt település – jelképes erővel is bír, hiszen színmagyar faluként a megmaradás jelképének minősül. Hangsúlyozta, a vidék olyan biztos alap, amelyre szorgos munkával és megfontolt érdekképviselettel rá lehet építeni a magyar jövendőt. “Az aktív nemzetépítő állam kora elérkezett” – szögezte le Fazekas Sándor. Hozzátette: a magyar kormány ebben a szellemben tevékenykedik és ebben kiemelt partnerként tekint az MKP-ra.

Az egész napos kongresszuson a felvidéki magyar párt országos elnökségének tagjai – köztük a párt elnöke és az öt szakmai alelnök -, valamint az MKP Országos Tanácsa (OT) elnökének személyéről döntenek a küldöttek. Az, hogy az MKP elnöki tisztének betöltéséért egyedüli jelöltként Berényi József a párt jelenlegi elnöke indul, csak pénteken a késő éjjeli órákban véglegesítődött. Az MKP nagykürtösi járási szervezete ugyanis Csáky Pált, a párt korábbi elnökét is jelölte a posztra, de Csáky végül nem fogadta el a jelölést.

Az MKP Országos Tanácsának elnöki posztjára három jelölt pályázik, Szigeti László jelenlegi oktatásügyi alelnök valamint Csúsz Péter jelenlegi elnökségi tag, valamint Petheő Attila járási elnök.