„Nagyon jó alapokra épül az amerikai-magyar kapcsolatrendszer”

„Nagyon jó alapokra épül az amerikai-magyar kapcsolatrendszer”

Magyarország-USANagyon jó alapokra épül az amerikai-magyar kapcsolatrendszer. Ezt jelentette ki pénteken Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke, miután a szervezet igazgatótanácsa találkozott a Fehér Ház Nemzeti Biztonsági Tanácsának tagjaival és az elnök vezető külpolitikai tanácsadóival.

Hasonló találkozók évente kerülnek megrendezésre a Nemzetbiztonsági Tanács és a HAC képviselői között. Az idei megbeszélésen részt vett a külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős új helyettes államtitkára, Brent Hartley is, aki a jövő héten bemutatkozó látogatást tesz Budapesten.

“A találkozó lehetőséget adott számunkra, hogy eszmecserét folytassunk a kapcsolatok jó és problémás oldalairól” – mondta Maximilian Teleki.

“Úgy gondolom, hogy a kapcsolatrendszer nagyon-nagyon jó alapokra épül, amit gyakran elfelejtenek a zajos sajtójelentéseknek miatt” – hangsúlyozta a HAC elnöke.
Teleki szerint a kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági, a katonai és civil szektorban kiépített viszonyrendszer adja. Teleki elmondta, hogy a megbeszéléseseken egyebek mellett szó esett az emberi jogokról, így a nemzeti kisebbségek és a romák jogairól, az antiszemitizmusról, a szlovák nyelvtörvényről, valamint az egyházi ingatlanvagyon romániai visszaszolgáltatásáról.

Maximilian Teleki szerint az amerikai kormányzati tárgyalófél pozitívan értékelte Németh Zsolt külügyi államtitkárnak azt a kijelentését, amely szerint produktívan folytatódik a magyar-szlovák párbeszéd. Mint elmondta, Washingtont “nyilvánvalóan aggasztják” azok az esetek, amikor embereket politikai döntéssel úgy fosztanak meg az állampolgárságától, hogy az feltehetően nem áll összhangban az adott ország (Szlovákia) alkotmányával és az Európai Uniós eljárásjoggal.

Maximilan Teleki üdvözölte azt az amerikai szándékot, hogy ezeket az aggályokat megosszák a szlovák partnerekkel. Rámutatott, hogy a találkozó lehetőséget adott a HAC igazgatósága tagjainak, hogy kérdéseket vethessenek fel.

A HAC a találkozót követően tartotta meg 21. éves Mikulás-vacsoráját, amelynek díszvendége Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési és a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter volt.

A rendezvényen az Amerikai Magyar Alapítvány az általa alapított Abraham Lincoln-díjjal tüntette ki az Amerikai Magyar Koalíciót.

Kapcsolódó cikkek