Online rendelhetnek maguknak ételt a pekingi rabok

Online rendelhetnek maguknak ételt a pekingi rabok

A pekingi börtönök belső számítógépes intranet hálózatán ételeket rendelhetnek maguknak a jó magaviseletű rabok, amikor látogató érkezik hozzájuk. Erről számolt be a kínai média csütörtökön a pekingi emberjogi fórumon elhangzottakról.

A hálózatot az elítéltek ugyancsak igénybe vehetik arra, hogy a fegyintézet boltjából élelmiszert rendeljenek maguknak, s ehhez használhatják a bankkártyájukat – mondta előadásában Feng Csien-cang, az igazságügyi minisztérium irodavezetője. Az online vásárlás Peking valamennyi börtönében működő gyakorlat.

Feng arról is beszámolt, hogy a sokszorosan védett belső hálózat a szárazföldi Kína valamennyi 28 tartományi jogú területének börtöneiben elérhető.

A konferencián elhangzott az is, hogy az igazságügyi tárca tavaly érvénytelenítette azt a korábbi rendelkezést, amely tiltotta és büntetni rendelte a homoszexualitást a büntetés-végrehajtási intézetekben. Ugyancsak hatályon kívül helyezték azt a rendeletet, amely tiltotta, hogy a rabok fessék a hajukat.

A kivégzések gyakorlatára utalva Feng arról tájékoztatott, hogy mára az ország teljes területén, így Santung, Jünnan és Liaoning tartományban is méreginjekciót alkalmaznak kivégzőosztagok helyett. (Az injekciót először az 1997-ben vezették be egyes fegyintézetekben.)

Az ötödik pekingi emberjogi fórum szerdán kezdődött, idei globális témája a “tudomány és technológia, környezet és emberi jogok”. A kétnapos eseményen képviselteti magát az ENSZ emberjogi főbiztossága, s több mint száz emberjogi szakértő vesz részt rajta.