Phenjan

Phenjanban nagygyűléssel ünnepelték a sikert

Phenjanban nagygyűléssel ünnepelték a sikert

Észak-koreai civilek és katonák százezrei gyűltek össze péntek reggel a főváros, Phenjan egyik főterén, hogy megünnepeljék az ország első műholdjának minapi sikeres felbocsátását - számolt be róla az állami televízió.

A katonai parádéknak szokásosan helyet adó Kim Ir Szen téren az alakzatokba rendezett hatalmas tömeg megtapsolta a hadsereg, a párt és a kormány vezetőinek lelkesítő beszédeit, amelyek az ország fiatal vezetőjének – az apja, Kim Dzsong Il halálát követően alig egy éve hatalomra került – Kim Dzsong Unnak a dicsőségét zengték.

A sikert “vezérlő tábornokunk, Kim Dzsong Un hűsége, bátorsága és bölcsessége tette lehetővé” – jelentette ki Jang Csol, az észak-koreai tudományos akadémia elnöke.

A Kvanmjonszon-3 (Fénylő Csillag) elnevezésű műhold felbocsátása “a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) kiemelkedő ünnepévé vált” – hangoztatta a tömeghez intézett beszédében Kim Gi Nam, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának és központi bizottsága titkárságának tagja.

Szavai szerint a hazai technológiák segítségével, a KNDK saját erejéből létrehozott műholdat “a világűr békés célú meghódítására irányuló kormánypolitikának köszönhetően” sikerült Föld körüli pályára állítani.

Észak-Korea szerdán a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva állította Föld körüli pályára első műholdját. A felbocsátás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan ballisztikus rakétával végzett, katonai célú kísérletnek tartják a műveletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azonban pénteken kijelentette, hogy országa a tudományos, a technológiai és a műszaki fejlődés érdekében folytatni fogja az űr meghódítását.