"A magyar katonák nagy elismerést vívtak ki Magyarországnak"

"A magyar katonák nagy elismerést vívtak ki Magyarországnak"

Hamid Karzai és Áder Jánosstyle="text-align: center;"

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák felkészültsége nagy elismerést vívott ki Magyarországnak. Ezt jelentette ki Áder János köztársasági elnök az ázsiai országban.

Áder János az első magyar államfő, aki ellátogatott az Afganisztánban harcoló magyar katonákhoz.

“Az önök katonai felkészültsége és bátorsága nagy elismerést vívott ki hazánknak. Helytállásuknak köszönhetően a „magyar katona” név rangot, elismerést jelent szövetségeseink körében” – mondta a köztársasági elnök Kabulban, a magyar katonák vasárnap tartott állománygyűlésén.

“Azért jöttem el önökhöz, hogy személyesen fejezzem ki elismerésemet az önök nyújtotta teljesítményért (…), mert az önök katonai erényei szabadságszerető nemzetünk egészét gazdagítják” – mondta a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte: a magyar katonák az életüket is kockáztatják afganisztáni küldetésük teljesítése során.

“Ezért fontos, hogy érezzék, minden itt töltött percükben a haza is sorsközösséget vállal önökkel” – mondta, és felidézte azoknak a magyar katonáknak az emlékét, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket az ázsiai országban.

A köztársasági elnök emlékeztetett: a magyar katonák Afganisztánban is Magyarország és a magyar nemzet érdekeit szolgálják, előmozdítják az atlanti szövetség ügyét, és azt, hogy “Afganisztán népei békében vehessék kezükbe a sorsuk”.

Az államfő a karácsonyról is beszélt, amelyet az otthon, a lélek és a szeretet ünnepének nevezett. Több katonának is személyesen adta át azt az ajándékot amelyet családjuk küldtek nekik Magyarországról.

Jelenleg több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230-an a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felelnek.

A több mint 500 magyar katonából mintegy 170 tavasszal végleg hazatérhet, 2014-et követően pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban.

Áder János hétfőn Kabulban tárgyal Hamid Karzai afgán elnökkel és Joachim Gauck német államfővel.