Csaknem nyolcszáz termék importvámját csökkenti Kína

Csaknem nyolcszáz termék importvámját csökkenti Kína

Januártól kezdődően 780 termék importvámját csökkenti a belső kereslet fellendítésére törekvő Kína.Jelentette be a pekingi pénzügyminisztérium.

A tárca honlapján olvasható közlemény szerint öt nagyobb árucsoport importvámja lesz a jelenleginél alacsonyabb, így például a gyerekek számára készült tejporé vagy a szívproblémákkal küzdők számára készült pacemakereké. A vezetés csökkenti egyes energiaforrások, termelőipari felszerelések, elektromos berendezések és több tucat környezetbarát termék importvámját is.

A lépést a hétvégén megtartott éves Központi Gazdasági Műhelykonferencia lezárultát követően jelentették be, a tanácskozáson kiemelt szerepet kapott a belső kereslet és az import fellendítésének kérdése, ami a gazdasági szerkezetátalakítást is segíti, az exportpiacok gyengeségének hatásait ellensúlyozza, valamint fellendíti a versenyt a hazai piacon.

A kormány korábban úgy fogalmazott: az importstruktúra javítására, az import mennyiségének növelésére törekszik, utóbbi elsősorban a fejlett technológiai berendezések, alkatrészek és nyersanyagok behozatalának fokozását jelenti, de ezzel párhuzamosan a fogyasztási cikkek importját is fellendítenék.

Az év első tizenegy hónapjában a kínai import növekedése 4,1 százalékot tett ki, ez jelentős mértékben elmarad a korábban éves célként kitűzött 10 százalékos értéktől.