"Legyen béke!"

Fuád TuálA béke fontosságát emelte ki a szentföldi Betlehemben, Jézus születésének helyén tartott éjféli miséjén Fuád Tuál jeruzsálemi latin pátriárka.

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka Mahmúd Abbász palesztin elnök és a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter jelenlétében mutatott be éjféli misét a Születés templomával szomszédos Szent Katalin katolikus templomban. A városba való megérkezésekor Tuál kijelentette, hogy “karácsony üzenete a béke, a szeretet és a testvériség üzenete. Egymás testvéreivé kell lennünk”. Később, az éjféli misén tartott szentbeszédében a pátriárka felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy találjanak konfliktusukra igazságos és egyenjogú megoldást. Abbász elnökhöz címezve szavait egység megteremtésére szólította fel a palesztinokat és hangsúlyozta, hogy “igazságos és tisztességes” békéért imádkozik. 

“A világ a háborúk, a rombolás, a félelem, a gyűlölet és a rasszizmus, és most a hideg és a hó fogságában él. Ne feledjük saját itteni gondjainkat: a szabadulást remélő rabokat és családtagjaikat, a szegényeket, akik elvesztették földjeiket és akiknek lerombolták otthonaikat, az egyesítésre váró családokat, a munkanélkülieket és akiket a gazdasági válság sújt”- közölte a pátriárka, és hozzátette, hogy “egy olyan konfliktusban élünk a Szentföldön, amelynek úgy tűnik, hogy rövid távon nincs megoldása, és amely súlyosan érinti a Szentföld lakóit”. A vallási vezető mindezek ellenére mégis optimizmusra szólította fel a híveket a betlehemi éjféli misén: “bizakodnunk kell, és meg kell újulnunk hitünkben, hogy ez a három monoteista vallásnak otthont adó föld egy nap minden ember számára a béke kikötője lesz”.

Kapcsolódó cikkek