Először lesz női államfője Dél-Koreának

Először lesz női államfője Dél-Koreának

Pak Gun Hje nyertElőször lesz női államfője a nemek egyenjogúságában nem éppen élenjáró Dél-Koreának. A szerdán tartott elnökválasztást ugyanis Pak Gun Hje konzervatív jelölt, a néhai Pak Csong Hi diktátor hatvanesztendős lánya nyerte.

A választási bizottság bejelentette, Pak Gun Hjere – aki most a kormányzó konzervatív pártot képviselte – még nem végleges eredmény szerint a választók 51,6 százaléka szavazott, míg ellenfele, a balközép szemléletű Mun Dzse In emberi jogi aktivista 48 százalékot gyűjtött.

Pak megválasztása megfigyelők szerint némi enyhülést hozhat a két Korea viszonyában, bár a politikus korábban jelezte, hogy a kölcsönös bizalom növeléséhez szükség lesz arra, hogy Phenjan mutasson hajlandóságot nukleáris fegyverprogramjának leépítésére.

Győzelmét Pak Gun Hje a kommentátorok véleménye alapján nem utolsó sorban annak köszönheti, hogy az idősebb konzervatív szavazóbázis még mindig a gazdaság és biztonság felvirágoztatójaként tartja számon katonai puccsal hatalomra került apját, aki 1961 és 1979 között vezette az országot.

Megválasztását követően Pak úgy nyilatkozott, hogy győzelme a gazdasági válságból való kilábalást, a gazdasági élénkülést akarók diadalát is jelenti.

Kampányát a politikus a gazdasági kérdések mellett a szociális védőháló javítására és az észak-koreai fegyverkezési program megoldására építette.

Elismerte Pak győzelmét riválisa, Mun Dzse In is, aki bejelentette, hogy elfogadja a választások eredményét. Mint mondta, az ő választói mindent megtettek a győzelem kivívásának érdekében, de ez nem bizonyult elégségesnek a választás megnyeréséhez.

Mun a kampányban azt ígérte, hogy véget vet “a konfliktusok, gyűlölet és regionalizmus által jellemzett politikai kultúrának”. Ri Mjong Bak jelenlegi elnök az elsők közt gratulált leendő utódjának. A részvételi arány 15 év óta a legmagasabb, közel 76 százalék volt a szerdai választáson.