Az elnök aláírta a megállapodást

Az elnök aláírta a megállapodást

Barack Obama aláír a Fehér HázbanBarack Obama amerikai elnök aláírta helyi idő szerint szerdán az úgynevezett "költségvetési szakadék" elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást.

A szenátus és a képviselőház egy nappal korábban megszavazta a vonatkozó törvényt, amely révén elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítás. A kétpárti egyezséggel létrejött megállapodás híján az automatikusan életbe lépő gazdasági szigorítások újabb recesszióval fenyegették volna a világ legnagyobb gazdaságát, ami kedvezőtlen hatással lett volna az egész világra.

Az, hogy az elnök jóváhagyta a dokumentumot, csupán néhány perccel éjfél előtt vált ismertté. A Fehér Ház azt közölte, hogy Barack Obama aláírta a törvényt, amelynek értelmében tartóssá váltak az ideiglenesnek szánt személyes és családi adótételek azoknak, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 400, illetve 450 ezer dollárt. A dokumentumban továbbá kiemelték, hogy egy évvel meghosszabbították a munkanélküli és más támogatások hatályát.