Kétnapos rendezvénysorozattal indul a kassai program

Kétnapos rendezvénysorozattal indul a kassai program

Több tucat helyszínen, több mint 150 kulturális eseménnyel várja a látogatókat a Kassa - Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) projekt két napon át tartó megnyitója január 19-én és 20-án.

A nyitóünnepség széles spektrumot lefedő kulturális eseményekből állt össze, és a rendezők szerint “inspiráló” összeállítást ígér: hazai és külföldi fellépők részvételével koncertek, kiállítások, zenei és táncos rendezvények, előadások, valamint színházi és filmbemutatók tucatjait kínálja.

Vladimír Beskid, az EKF 2013 projekt művészeti igazgatója szerint a megnyitó programjában a hagyományos zenei, irodalmi és színházi produkciók mellett kortárs művészeti irányzatok, az ipari formatervezés, a divat, természetvédelmi témák, városfejlesztési tervek és gyerekprogramok is helyet kaptak. “A megnyitó nemcsak művészeti programok nagy seregszemléje lesz, hanem szimbolikus felhívás is arra, hogy a jövőbe nézzünk, és egy modern, kreatív város víziója lebegjen előttünk” – fogalmazott a művészeti igazgató.

Az ünnepélyes megnyitó rendezvényfolyama néhány programmal valójában már január 18-án, pénteken este megkezdődik, ám a rendezvények igazi tömege szombattól várja a látogatókat. Többek között szombaton nyitja meg kapuit a Miskolc-ház is a Magyar udvarban, ahol a kelet-magyarországi város kulturális, gasztronómiai és turisztikai értékeit mutatják be. Itt az első napon a népi kultúra, vasárnap pedig a szórakoztató zene lesz az előtérben olyan fellépőkkel, mint a Szinvavölgyi tánccsoport, az Agyagbanda, a Ködmön vagy a Miskolc Dixieland Band.

Az EKF 2013 hivatalos megnyitóját vasárnap délután a Kassai Állami Színházban tartják, s bár a rendezvény zártkörű, annak történéseit az érdeklődők a színház melletti téren kivetítőkön kísérhetik figyelemmel. Az ezt követően kezdődő show-műsor a Fő utcán, a tudományos könyvtár mellett felállított színpadon zajlik majd közel egy tucat hazai és külföldi fellépő részvételével. A nyitórendezvényeket a Jamiroquai zenekar koncertje zárja vasárnap este a Steel Arénában.

Az EKF programja a megnyitó után több kassai helyszínen többé-kevésbé folyamatosan zajlik csaknem az év végéig. A legjelentősebb rendezvényeket a Kultúrparkban és a Kunsthalléban rendezik. A rendezvényfolyam évközben csaknem 300 kulturális eseményből áll, ezek öt prioritásra, négy személyiségre, valamint a másik idei európai kulturális fővárossal, Marseille-jel való együttműködésre épülnek.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvények közé tartozik a Febio Fest film- és televíziós szemle márciusban kezdődő 20. kiadása, a Tokiói Szimfonikusok májusi fellépése Kazuhiro Koizumi vezényletével, valamint a helyi televíziók nemzetközi fesztiválja, a júniusi Arany Koldus (Zlaty zobrák). Júliusban rendezik meg a zsidó kultúra egy héten át tartó fesztiválját, a Mazel tov-ot, amelyet szervezői krakkói és budapesti együttműködéssel hoznak létre. Szeptemberben várhatóan a közép-európai színházak fesztiválja csalogatja a legtöbb látogatót Kassára, alig egy hónappal később pedig a Kassai Nemzetközi Jazzfesztivál, a régió legrégebbi ilyen jellegű rendezvénye várja a közönséget.