Örökbefogadásra szólított fel az orosz pátriárka

Örökbefogadásra szólított fel az orosz pátriárka

Kirill pátriárkaAz árvák örökbefogadására szólította fel Oroszország lakosságát Kirill pátriárka az ortodox karácsony előestéjén tartott szentmisét megelőző televíziós üzenetében.

A Pervij Kanal állami csatornán közvetített, majd a Rosszija 24 hírtelevízióban hétfőn megismételt köszöntőjében Kirill pátriárka arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországban nagyon sok gyermek szülők nélkül nő fel, még ha azok életben is vannak. “Országunkban nem szabad árváknak lenniük” – fogalmazott az egyházfő, és arra hívta fel a televízió nézőit, hogy fogadjanak örökbe orosz gyermekeket. A Rosszija 24 beszámolója szerint az orosz ortodox egyház 90 árvaházat tart fenn, és tanfolyamokat szervez az örökbefogadó szülőknek. Az egyházi szolgálatban lévők között is több örökbefogadó van.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Oroszországban január elsején lépett életbe az a törvény, amely egyebek mellett megtiltja az Egyesült Államok polgárainak, hogy orosz gyermekeket fogadjanak örökbe.

Az orosz kormány nem támogatta, jogvédők az örökbefogadásra váró orosz gyerekekre nézve rendkívül hátrányosnak nevezték a törvényt, amelyet Gyima Jakovlevről, az Egyesült Államokban örökbe fogadott és ott mostohaapja gondatlansága miatt 2008-ban elhunyt orosz kisfiúról neveztek el. A gyermeket a nagy hőségben egy lezárt autóban hagyta az amerikai férfi, akit a Virginia állami bíróság nem talált vétkesnek.

Kirill orosz ortodox egyházfő vezette a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban szenteste kezdődött és hétfő éjszaka véget ért háromórás liturgiát, amelyen megjelent Dmitrij Medvegyev kormányfő és felesége. A szentmisét, amelyen mintegy hatezer ember vett részt, az állami televíziók élő adásban közvetítették.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentestét hagyományosan a fővároson kívül tölti. Ezúttal a fekete-tengeri Szocsi városa közelében lévő Trojice-Georgijevszkij női kolostort látogatta meg és ott vett részt az éjféli misén. Moszkvában több mint 220.000 ember jelent meg az éjféli miséken a főváros 348 ortodox templomában – adta hírül hétfőn az orosz tömegtájékoztatás.

Kapcsolódó cikkek