„A moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügye lejárathatja az országot”

„A moszkvai kereskedelmi kirendeltség ügye lejárathatja az országot”

Szijjártó PéterSzijjártó Péter Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy mindent kiderítsenek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében, mert ha valóban 17 milliárd forint kár érte az országot e miatt, az szerinte lejárathatja Magyarországot komoly partnere, Oroszország előtt. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára erről szerdán az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kedden közölte, a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónapon belül lezárja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult nyomozást. A megalapozott gyanú szerint a magyar vagyonkezelő akkori vezetői valótlan tartalmú okiratokkal azt akarták elérni, hogy a vagyontanács – dacára annak, hogy a vételárat már átutalták, és a tulajdonosváltozást is bejegyezték – hozzon döntést az ingatlanértékesítésről. Ezzel akarták megakadályozni az eredeti állapot esetleges helyreállítását, és a vevőnek kedvezőbb helyzetet biztosítani, azaz a vagyontanács döntése a törvényes eljárás látszatának fenntartására, valamint az általuk és az ügyben eljáró nagykövet által elkövetett kötelességszegés és a bekövetkezett hátrány leplezésére irányult.

A vagyontanács döntése idején már zajlott az ingatlan továbbértékesítésének előkészítése, és azután meg is történt. Az ügyben a magyar államot 80 millió dollár – mai árfolyamon átszámítva mintegy 17 milliárd forint – vagyoni hátrány érte.

Szijjártó Péter a szerdai műsorban azt mondta, Oroszország az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelemi partnere Magyarországnak. A két ország között rendszeresek a magas szintű egyeztetések, és a közeljövőben újabb magas szintű találkozóra kerül sor – közölte.

Arról is beszélt, hogy hatalmas előrelépés várható az ország energiabiztonságának megteremtésében, hiszen a Déli Áramlat földgázvezeték építése megkezdődött, a magyarországi szakasz építésének előkészületei jól állnak. Emellett 2014-2015-re elkészül az a vezeték, amely a magyar és a szlovák vezetékrendszert köti össze, továbbá remélhetőleg hamarosan lezárulnak a tárgyalások arról, hogy “az a hatalmas gáztározó-kapacitás, az a gáztározórendszer, amely Magyarország alatt van”, magyar nemzeti tulajdonba kerül.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavasszal Budapesten ülésezik a magyar-albán gazdasági vegyes bizottság. Óriási lehetőségek rejlenek a magyar-albán kereskedelmi kapcsolatokban, ezek még nagy mértékben kihasználatlanok – mutatott rá. Kifejtette, jelenleg mintegy 50 millió euró a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, de ezt szinte teljes egészében a magyar export teszi ki. Albánia fontos kereskedelmi partnere lehet Magyarországnak, “az ehhez szükséges politikai bizalom” megvan a két ország között – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek