A japánok kétharmada elégedett az új kormánnyal

A japánok kétharmada elégedett az új kormánnyal

A japánok több mint kétharmada elégedett az ország három hete hivatalba lépett új jobboldali kormányával. Ez derült ki a Jomiuri Simbun konzervatív napilap hétfőn közzétett felméréséből, amely két nappal azután készült, hogy a kabinet óriási gazdaságélénkítő csomagot jelentett be.

A lap közvélemény-kutatása szerint a választók 68 százaléka támogatja a kormányt, ami három százalékkal több mint a kabinet hivatalba lépésekor.

A felmérés pár nappal azután készült, hogy az Abe Sindzó vezetésével regnáló kormány átszámítva 226 millió dolláros, mintegy 50.000 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. A nagyrészt kötvénykibocsátással finanszírozott csomagtól a konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) és az Új Komeitó alkotta koalíciós kormány azt várja, hogy az letöri a deflációt, két százalékkal emeli Japán gazdasági teljesítményét, és 600.000 új munkahelyet teremt az ősszel négy éven belül harmadszor recesszióba süllyedt szigetországban.

A megkérdezettek 66 százaléka támogatta az Abe azon törekvését is, hogy a japán jegybank monetáris politikáját a kormány gazdaságélénkítő céljainak rendeljék alá. A kormányfő korábban jelezte, hogy agresszív lépéseket vár a nemzeti banktól, hétfői sajtóhírek szerint pedig a bank és a kabinet hamarosan hivatalosan is megállapodik arról, hogy kétszázalékos középtávú inflációs célt tűznek ki.

Ugyanakkor a többség elégedetlen az LDP energiapolitikájával. Csak a lakosság 46 százaléka támogatja, hogy újraindítsák a 2011-es fukusimai szerencsétlenség után leállított atomerőműveket.

A felmérésből az is kiderült, hogy a japánok 37 százaléka szavazna az LDP-re, míg 16 százalékuk az ellenzéki, de a kormánnyal egyes kérdésekben együttműködésre hajló Japán Restaurációs Pártot, 8 százalékuk pedig a december 16-i alsóházi választásokon csúfosan megbukott Japán Demokrata Pártot választaná a júliusban esedékes felsőházi választásokon.

Ha az LDP győzni tudna a júliusi voksoláson, a jelenleg ellenzéki többségű felsőház bevételével gyakorlatilag teljhatalomhoz jutna az alsóházban most is kétharmaddal rendelkező kormánykoalíció.