Haza mehetett a túlélő

Haza mehetett a túlélő

Elhagyhatta a kórházat a december végén történt moszkvai repülőgép-szerencsétlenség egyik túlélője. Erről számolt be hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

Krisztyina Baranova utaskísérőként teljesített szolgálatot a Red Wings orosz légitársaság járatán, amely a moszkvai Vnukovo repülőtérnél szenvedett súlyos balesetet. A csehországi Pardubicéből 2012. december 29-én visszatérő Tu-204-es repülőgépen csak a nyolcfős személyzet tartózkodott. A gép nem tudott megállni a leszállópályán, és kicsúszott a repülőtér mellett húzódó kijevi országútra, miközben három részre szakadt.

A szerencsétlenségben azonnal meghalt a kapitány, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök és egy utaskísérő, míg egy másik stewardess a katasztrófa másnapján hunyt el a kórházban. A 26 éves utaskísérőt, – aki a balesetben koponyasérülést, agyrázkódást és a medencecsonttörést szenvedett – a továbbiakban járóbetegként kezelik – tudta meg az Interfax.

A repülőgép balesetének két másik túlélőjét, két férfi utaskísérőt továbbra is kórházban ápolnak. Egyiküknek, a többszörös törést szenvedett 24 éves Dmitrij Vinokurovnak közepesen súlyos az állapota. A 32 éves Alekszej Izoszimov állapotát kielégítőnek tartják az orvosok.

A Kommerszant című napilap múlt szerdán azt közölte, hogy az előzetes megállapítások szerint a balesetet műszaki probléma és a pilóták hibája együtt okozhatta.  A szerencsétlenséget vizsgáló műszaki bizottság szakemberei azt mondták a lapnak, hogy a fékezésnél használt tolóerő-visszafordító berendezés mindkét hajtóműnél felmondta a szolgálatot, és a pilótáknak nem sikerült hagyományos módszerrel megállítani a repülőt.

A vizsgálók feltételezése szerint a kapitány és a másodpilóta is hibázott, mert nem ismerte fel idejében a műszaki problémát. Az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija) a múlt héten soron kívüli ellenőrzést kezdett a szerencsétlenül járt gépet üzemeltető Red Wings légitársaságnál.