Lengyelország részt venne az EU esetleges kiképző missziójában

Lengyelország részt venne az EU esetleges kiképző missziójában

Lengyelország nem zárja ki, hogy kiképzői feladattal katonákat küldjön Maliba - közölte szerdán a lengyel külügyminiszter a lengyel rádióban.

Radoslaw Sikorski kijelentette: Lengyelország részt vehetne az Európai Unió esetleges kiképzői küldetésében Maliban. Sietve hozzátette, hogy az ügyben még nem született semmilyen döntés. Az uniós katonák küldetése feltehetőleg nem harci tevékenységre vonatkozna, hanem arra, hogy rendfenntartói feladatok ellátására képezzenek ki helyi erőket.

Sikorski szerint Maliban olyan fenyegetés jelent meg, amely Európa és a világ biztonságát is veszélyeztetheti, ezért feltétlenül szükséges hatékonyan és gyorsan reagálni. Hangsúlyozta, hogy Franciaország a tűzszünet megsértésére válaszolva határozott a katonai akcióról, amelyet Varsó megértéssel és támogatással fogad. Ennek az akciónak köszönhető, hogy az iszlamistáknak nem sikerült hatalmukba keríteni Mali fővárosát, Bamakót – tette hozzá.

A lengyel külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Maliban rendkívül súlyos a helyzet, iszlám fundamentalisták kerülhetnek hatalomra. Ez lehetővé tenné a terroristáknak, hogy az Európai Unió határai közelében fejtsék ki tevékenységüket – hangsúlyozta.