Szigorították a fegyvertartás szabályait

Szigorították a fegyvertartás szabályait

Fegyvertartás

Ezzel New York lett az első amerikai állam, amelyben a decemberi newtowni vérfürdő következtében szigorították a fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályokat. Sajtóértesülések szerint további mintegy 10 államban vettek fontolóra hasonló lépéseket. Barack Obama elnök szerdán ismerteti a Fehér Házban, hogy szövetségi szinten milyen rendeletek segítségével kívánja visszaszorítani a fegyveres erőszakot
az országban.

“Büszke vagyok arra, hogy New York-i vagyok, mert New York cselekszik és felveszi harcot a fegyveres erőszakkal” – jelentette ki kedden Andrew Cuomo, az állam demokrata kormányzója, mielőtt kézjegyével látta el a helyi, demokrata többségű közgyűlés (az állami törvényhozás alsóháza) által elfogadott jogszabályt. A republikánusok részéről ellenőrzött szenátus már hétfőn megszavazta a törvényt.

New Yorkban megtiltották a “támadó lőfegyverek” beszerzését és kiterjesztették ennek a kategóriának az értelmezését. A tilalom így a legalább egy katonai típusú alkatrésszel rendelkező, cserélhető táras, félautomata pisztolyokra és karabélyokra, valamint a legalább egy katonai típusú alkatrésszel rendelkező sörétes fegyverekre terjed ki. Azok, akiknek már vannak ilyen fegyvereik, megtarthatják azokat, ha bejegyeztetik az állami hatóságoknál.

A jogszabály a jelenlegi 10-ről 7-re csökkenti a tölténytárak maximális kapacitását.

A kötelező háttérellenőrzés ezentúl a fegyvervásárlók mellett azokra is kiterjed, akik lőszert akarnak beszerezni. A nagy tételben történő munícióvásárlásról az eladóknak automatikusan értesíteniük kell a rendőrséget. A fegyvertartási magánengedélyekről állami szintű nyilvántartást hoznak létre, a törvény ugyanakkor megtiltja a fegyvertulajdonosok nevének nyilvánosságra hozását.

Az új törvény még inkább megnehezíti, hogy elmebetegek fegyverhez jussanak. A szakorvosoknak jelenteniük kell az illetékes hatóságoknak, ha valamely páciensüket ön- vagy közveszélyesnek gondolják. A hatóságok ilyen esetben felhatalmazást nyernek az illető fegyvereinek lefoglalására. Az orvosok ugyanakkor nem vonhatók felelősségre, ha veszélyes betegeikkel kapcsolatban “jóhiszeműen” nem tesznek bejelentést. Az illetékes bírók elrendelhetik az elmebeteg páciensek ambuláns kezelését.

A tulajdonosok ezentúl kötelesek biztonságosan őrizni fegyvereiket, ha olyanokkal élnek egy háztartásban, akiket eltiltottak a fegyvertartástól.

New York államban megnövelték a fegyveres bűncselekmény esetén kiszabható büntetési tételeket. A decemberi websteri tragédia nyomán – amikor egy férfi egy felgyújtott házhoz kiérkező tűzoltókat lőtt agyon – törvénybe foglalták, hogy letöltendő életfogytiglanit kapjon az, aki egy mentés részvevőit gyilkolja meg.