Kiábrándultak a politikából a japánok

Kiábrándultak a politikából a japánok

Az idén nagykorúvá váló japánok háromnegyede kiábrándult a politikából, nyolcvan százalékuk pedig borúsan látja a Felkelő nap országának jövőjét. Ez derült ki a Macromill kutatócég egyik internetes felméréséből.

A válaszadók 21,2 százaléka “semmire sem számít”, 54.5 százalékuk pedig “keveset vár el” az ország politikusaitól a Jiji Press hírügynökség által hétfőn ismertetett felmérés szerint. A 20. életévüket az idei iskolaévben betöltő fiatalok egy része úgy vélte, hogy az országra nem lesz azonnali jó hatással a tavaly decemberi kormányváltás, míg sokuk arra panaszkodott, hogy a politikusok nem tartják be kampányígéreteiket.

13,4 százalékuk szerint borúsak az ország kilátásai, 64 százalékuk szerint pedig “inkább rossz”, mint jó jövő vár Japánra. Kétharmaduk azonban valamilyen szinten reméli, hogy generációjuk képes lesz “megváltoztatni Japánt”.

Az ország sorsára vonatkozó pesszimizmus ellenére saját jövőjüket a felmérésben részt vevők 51,2 százaléka kedvezően látja, habár ez 14 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.