Felháborító felkérés

Felháborító felkérés

Macskamentessé szeretné tetetni Új-Zélandot egy ottani üzletember a madárvilág védelmében, ezért kedden felszólította honfitársait a világhálón arra, hogy jelenlegi macskájuk legyen az utolsó.

Gareth Morgannek, a macskátlanítás apostolának a honlapján egy macskakölyök fogadja a látogatót ördögi szarvakkal.

“Az ön kis szőrgombóca született gyilkos!” – áll a dörgedelmes mondat a kép mellett. Gareth nem várja el, hogy mindenki elaltassa a macskáját, de ezt a lehetőséget sem zárja ki. Pusztán annyit kér, ivartalanítsák a macskákat, és kimúlásuk után ne pótolják másikkal. Javasolja továbbá, hogy mindenki tartsa otthonán belül a macskáját.

Mindezt a madárszeretet mondatja vele. Új-Zélandnak valóban egyedi madárvilága van, a szárnyasoknak nem volt természetes ellenségük hosszú évezredeken át. Az ember megérkezése azonban madárra vadászó állatokkal is együtt járt, és néhány madárfaj már ki is halt, sok más pedig közel áll ehhez.

Mindez azonban nem hatja meg az új-zélandiakat, akiket amúgy kiviknek gúnyolnak éppen egy jellegzetes madaruk, a röpképtelen kivi után. Gareth macskaellenes felhívását azon melegében 70 százalék ellenezte. Nem csoda. Új-Zéland a világ egyik legmacskabarátibb országa. Az otthonok 48 százalékában akad legalább egy macska, míg például az Egyesült Államokban 33 százalékos az arány.  

Garethnek nem ez az első állatellenes felhívása. Egy másik honlapján az egerek kiirtásáért tör lándzsát. Egy millió dollárt kér összeadni, hogy egérmentessé lehessen tenni egy szigetcsoportot, amelyen a rágcsálók az egyetlen ragadozók.