Együtt a kamerák előtt

Együtt a kamerák előtt

Hillary Clinton és Barack ObamaHillary Clinton leköszönő amerikai külügyminiszter vasárnap sugárzott interjújában megkerülte a kérdést, hogy 2016-ban versenybe száll-e a Fehér Házért. A rendhagyó interjút Barack Obama elnökkel párban adta a CBS televíziónak.

A 65 éves Clinton szerint nem kell messzire menő következtéseket levonni abból, hogy együtt ült le az elnökkel a kamerák elé.

“Az elnököt és engem mélyen foglalkoztat az, mi lesz az országunkkal a jövőben. De nem hiszem, hogy akár ő, akár én meg tudjuk jósolni, mi történik majd holnap vagy jövőre” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton elismerte, érzi még a nemrégiben elszenvedett agyrázkódás, valamint a fejében talált vérrög miatt kapott kezelés utóhatását.

“Még csak négy napja volt a beiktatás, és önök már 2016-ról beszélnek? Az újságírók javíthatatlanok” – tréfálkozott Barack Obama. (A kettős interjút a CBS 60 Minutes című műsora számára pénteken vették fel a Fehér Házban.)

A két politikus, aki a 2008-as demokrata előválasztási küzdelem során kiélezett küzdelmet vívott, a CBS-nek elismeréssel nyilatkozott egymásról. Obama “erős barátságként” jellemezte kettőjük viszonyát, és Clinton is úgy fogalmazott, a kapcsolat “meleg” és “közeli”, egyúttal hasonlónak nevezte kettőjük a gondolkodásmódját.

Az elnök úgy véli, “nagyszerű” együttműködés alakult ki közöttük. Kijelentette, hiányolni fogja külügyminiszterét. Clinton arról is szólt, hogy egy ilyen interjú néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, mert az előválasztási harc “hosszú” és “kemény” volt.

“Aztán az elnök felkért rá, hogy legyek külügyminiszter, és én igent mondtam. Miért mondtam igent? Azért, mert mindketten szeretjük a hazánkat” – nyilatkozott Clinton.

A külügyminiszter ismét mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a bengázi terrortámadás során négy amerikai vesztette életét, az elnök pedig arról beszélt, egy csapat közösen ér el eredményt vagy szenved kudarcot. Egy esetleges szíriai beavatkozással kapcsolatban mindketten a megfontoltság és a következmények mérlegelésének fontosságát hangsúlyozták.

Clinton helyére Obama elnök John Kerry szenátort jelölte a diplomáciai tárca élére, akinek személyét a szenátus kedden fogja megerősíteni.