Osztrák vélemény az EU költségvetéséről

Osztrák vélemény az EU költségvetéséről

Nem kerül sor az Európai Unió költségvetésének reformjára, s bár százalékban kifejezve nem fog növekedni a büdzsé, minden tagállam többet fog befizetni a közös kasszába. Írta csütörtökön a Die Presse.

Egy héttel a sorsdöntő uniós csúcstalálkozó előtt realizmus kerekedik felül Brüsszelben – vélekedett a bécsi újság gazdaságpolitikai szakértője. Idézte az előzetes tárgyalásokon Ausztriát képviselő államtitkárt, Reinhold Lopatkát, aki szerint lekerült a napirendről az uniós költségvetés megreformálása. Ezt azzal indokolta, hogy “mindenki tudja, ezen a (február 7-én kezdődő) csúcson eredményt kell elérni”.

Lopatka szerint aligha fog változni a költségvetés összetétele. Nem születnek új bevételi források (például az emlegetett uniós adó), és a kiadási oldalon sem lesznek lényeges változások. Nem utolsósorban Ausztria ellenállásának köszönhetően csupán csekély mértékben fog eltolódni a 2014-20 évi költségvetés súlypontja az agrártámogatásokról a versenyképesség javítását célzó intézkedések felé.

Az állam- és kormányfői szintű egyezség érdekében valószínűleg ezután is megkapja a – Margaret Thatcher által kiharcolt – visszatérítést Nagy-Britannia, miként a többiek (köztük Ausztria) is. Lopatka azzal számol, hogy “a jövőben a nettó befizető államoknak több pénzt kell betenniük az uniós költségvetésbe”. Csupán a gazdasági teljesítményhez viszonyítva, százalékos arányban kerülhet sor a költségvetés karcsúsítására, abszolút számokban viszont növekedés várható. Erre már csak

Horvátország belépése és a balkáni országoknak (Szerbia, Montenegró) juttatott felkészülési segítség miatt is szükség van – mutatott rá az osztrák államtitkár.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke legutóbb olyan javaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében az osztrák nettó hozzájárulás értéke az előző költségvetési időszakban kimutatott hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékáról a 2014-20 közötti osztrák GDP 0,36 százalékára módosulna. Konkrét számokban kifejezve ez évi 1,307 milliárd euró befizetését jelentené, ami jelentős (561 millió eurós) növekedés lenne a jelenlegi állapothoz képest.

A visszatérítés mellett Bécs ragaszkodni fog ahhoz is, hogy a falusi térségek fejlesztésére szánt szubvenciók terén ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe a 2007-13 közötti költségvetési időszakhoz képest. Ez utóbbi során Ausztria 4,1 milliárd eurót kapott a fenti célra. Az utolsó kompromisszumos javaslat értelmében ez az összeg 3,6 milliárdra apadna.

A Die Presse szerint annak az oka, hogy a jövő heti brüsszeli csúcsértekezleten nem születik döntés az uniós költségvetés reformjáról, a nagy tagállamok megmerevedett álláspontjaiban is keresendő. A brit kormány világosan értésre adta, hogy nem hajlandó lemondani a neki járó visszatérítésről, továbbá az eddiginél nagyobb összegű EU-költségvetést sem fog elfogadni. A német és az olasz kormány – miként az osztrák is – választások előtt áll, így belpolitikai okok miatt csupán szűk mozgástérrel vág neki a tárgyalásoknak.