Tiltakoznak a Hargita megyei gazdák

Tiltakoznak a Hargita megyei gazdák

A Hargita megyei gazdák a miniszterelnöknek és a mezőgazdasági miniszternek szánt memorandumot készülnek benyújtani, amelyben az adóterhek tervezett megnövelése miatt tiltakoznak.

A beadvány megszövegezéséről egy szerdai gyűlésen döntöttek, amelyen a gazdaszervezetek hívására több mint kétszáz gazda vett részt. A Hargita megyei Tanács nagytermében tartott gyűlés részvevői kinyilvánították, hogy a tüntetésektől és az útelzárásoktól sem riadnak vissza, ha a kormány nem vonja vissza, vagy nem módosítja a gazdaképviseletek javaslatai alapján a növénytermesztőkre és állattenyésztőkre kivetendő átalányadó-rendszert.

A gazdák úgy vélték, a termény utáni adók kiszabása tulajdonképpen kettős adóztatásukat jelenti. Emellett eltúlzottaknak tartották azokat a jövedelemnormákat, amelyek alapján a kormány a befizetendő adókat kívánja kiszámolni, és azt is kifogásolják, hogy a tervezett adózási rendszer nincs tekintettel a termőföldek minőségi besorolására, és a gazdákat gyakran érő árvíz-, aszály- vagy vadkárokra.

A gyűlésen részt vevő Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke a gazdák elleni merényletnek nevezte a Ponta-kabinet által elfogadott mezőgazdasági adócsomagot. Hangsúlyozta, a gazdák nem akarják kivonni magukat az adók és szociális járulékok fizetése alól, de ez a gyakorlat legyen méltányos és teljesíthető, és ismerje el a gazdák tevékenységének környezetvédő, vidékmegtartó, táj- és kultúramegóvó szerepét is.

A mezőgazdasági adócsomagot Kelemen Atilla, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke is a vidék elleni hadüzenetnek minősítette. A Maros megyei Népújság közlése szerint a politikus szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti csoportjai felajánlották a miniszterelnöknek, hogy kidolgozzák saját javaslatukat a gazdák adóztatására. Kelemen Atilla ennek ellenére nehezen elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány visszavonná tervezetét.