A csehek a törökök mellé álltak

A csehek a törökök mellé álltak

Csehország támogatja Ankara igyekezetét, hogy Törökország az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon. A hírt maga Petr Necas cseh miniszterelnök jelentette be hétfőn Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, aki hivatalos látogatást tett a Cseh Köztársaságban.

Necas megjegyezte, a török uniós tagság feltétele, hogy Ankara sikeresen teljesítse a Brüsszelben meghatározott csatlakozási feltételeket. “Törökország már több mint öt évtizede az EU kapujában áll. Ez a várakoztatás elfogadhatatlan” – nyilatkozta Erdogan a közös sajtóértekezleten. Hozzátette, Törökország tudatában van annak, hogy a csatlakozáshoz sok feltételt kell teljesíteni, de – mint rámutatott – “az EU tagállamai sem teljesítik mindig az összes feltételt”.

Ankara már hosszú ideje igyekszik elérni Törökország belépését az Európai Unióba. Prága támogatja ugyan a török igyekezetet, de az EU több tagja azt mérlegeli, nem lenne-e megfelelőbb, ha ez a nagyrészt muzulmán ország inkább valamiféle privilegizált partnere lenne az uniónak. Ezt a megoldást támogatja például Németország.

A két miniszterelnök a török uniós csatlakozáson kívül a kereskedelmi kapcsolatokról, a beruházásokról és az energetikáról tárgyaltak. A sajtóértekezleten elhangzott, hogy Prága és Ankara már a közeljövőben emlékeztetőt ír alá a két ország stratégiai partnerségéről az energetikában. Erdogan látogatása alkalmával Prágában ülést tartott a cseh-török gazdasági kamara is. Mindkét félnek elemi érdeke a gazdasági-kereskedelmi együttműködés szélesítése. Ezt bizonyítja egyebek között az a tény is, hogy Erdogant több mint száz török vállalkozó kísérte el prágai útjára. Ugyanakkor a két miniszterelnök nyilatkozatot írt alá a cseh-török kulturális együttműködés kibővítéséről. Szóba került a szíriai helyzet is. Necas közölte, hogy Prága még a múlt héten négy katonai szakértőt bocsátott a törökök rendelkezésére, akik erősítik a NATO légvédelmét a pillanatnyilag nagyon feszült török-szíriai határon.