A "nagy testvér" mindenkit figyel?

A "nagy testvér" mindenkit figyel?

Már nemcsak ellenzéki politikusok, de újságírók és üzletemberek is panaszkodnak Ukrajnában arra, hogy a hatalom törvénytelenül lehallgatja telefonbeszélgetéseiket, és ellenőrzi az elektronikus levelezésüket. Ezt írta a Korreszpondent című tekintélyes hetilap a hétvégén megjelent számában.

Ami a politikusokat illeti, Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője elmesélt egy történetet a lapnak, amely szerinte egyértelműen bizonyítja, hogy lehallgatják a mobiltelefonját. Január 21-én találkozója lett volna több nyugati ország nagykövetével, akik előtt Viktor Janukovics államfőt és környezetét készült bírálni. A találkozót megelőző napon viszont Viktor Psonka főügyész hívta össze váratlanul az említett nagyköveteket, hogy elmagyarázza nekik, mire alapozzák a Timosenko elleni újabb vádat, miszerint ő rendelte meg 1996-ban Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő meggyilkolását.

Jacenyuk szerint a vezetés képviselői lehallgatják mobilbeszélgetéseiket, és próbálják ellehetetleníteni az ellenzékieket. A lehallgatások, az elektronikus levelezések törvénytelen ellenőrzésének és kiszivárogtatásának áldozatai azt állítják, hogy az utóbbi hónapokban Ukrajnában visszatért Leonyid Kucsma elnökségének utolsó időszaka – a 2000-es évek első fele -, amikor szintén gátlástalanul megfigyelték a “szervek” a vezetéssel szemben kritikus embereket.

Jacenyuk elmondta, úgy próbálja megakadályozni beszélgetései lehallgatását, hogy a fontosabb dolgokat kollégáival Skype-on keresztül beszéli meg. (2009-ben kelt hír szerint már létezik olyan trójai program, amelynek révén a Skype segítségével lebonyolított beszélgetések is lehallgathatók. – a szerk. megj.) Az idei év több törvénytelen információgyűjtés hírével kezdődött. Előbb Timosenkónak és férjének, majd Timosenko lányának magánlevelezése került fel az internetre, ügyvédeik szerint kiegészítve néhány hamis, lejárató üzenetváltással. Eztuán a meggyilkolt újságíró, Heorhij Gongadze által alapított Ukrajinszka Pravda ellenzéki hírportál két újságírója adta hírül, hogy ismeretlenek “meghackelték” az internetes postafiókjukat, megpróbálva kideríteni, kik adtak ki a vezetésre számára kényelmetlen információkat a kiadványnak.

A száz leggazdagabbak körébe tartozó üzletemberek némelyikét, illetve üzletfeleiket éppúgy megfigyelik, mint ellenzékieket és újságírókat. A lap értesülései szerint az üzleti elit képviselői sem mernek saját mobiljukon beszélgetni partnereikkel, hanem titkosított számról hívják vissza őket. Emellett gyakran cserélgetik mobilszámaikat, személyes találkozóikon pedig közlik, hogy nem tehetnek telefonon keresztül a vezetést bíráló megjegyzéseket.

Jelenleg Ukrajnában a biztonsági szolgálat, az SZBU mellett a rendőrségnek és az adóhivatalnak is joga van titkos eszközökkel megfigyelést végezni, ám a törvény szerint ehhez bírósági engedély szükséges. Mivel viszont a felszerelésük megvan hozzá, a lapnak nyilatkozók szerint semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy engedély nélkül folytassanak törvénytelen megfigyeléseket. Valentin Nalivajcsenko ellenzéki parlamenti képviselő – aki a korábbi államfő, Viktor Juscsenko elnöksége alatt az SZBU vezetője volt – a lapnak nyilatkozva hozzátette, hogy a főügyészség nem kellő alapossággal ellenőrzi a megfigyelő eszközök használatának törvényességét.

“Ott pedig, ahol törvénytelenül lehallgatják az ellenzékieket, lehallgatják a saját embereiket is” – fejtette ki meggyőződését a titkosszolgálat volt főnöke.
Valóban vannak arra utaló jelek, hogy még a vezetésben lévők is tartanak a lehallgatástól. Valerij Kalnis, a Kommerszant című lap főszerkesztője a cikkben elmesélt egy esetet, amikor Rinat Kuzmin helyettes főügyésszel készített interjút a tisztségviselő irodájában. Az interjú közben hangosan szólt a rádió, Kuzmin viszont nagyon halkan beszélt.