Személyesen adta le szavazatát Fidel Castro

Személyesen adta le szavazatát Fidel Castro

Fidel Castro

Fidel Castro okozta a vasárnap tartott kubai parlamenti választások egyetlen meglepetését. Az agg politikus 2006 óta először a nagy nyilvánosság előtt személyesen adta le szavazatát Havanna belvárosában, majd több mint egy órán át beszélt a kamerák kereszttüzében.

Biztos vagyok abban, hogy a (kubai) nép egy igazi forradalmár nép, amely hatalmas áldozatokat hozott. Ezt nem kell bizonyítanom, a történelem igazolta. Ötven év blokád (a Kuba elleni amerikai embargó), s nem tudták és nem is tudják (megtörni) – mondta a 86 éves volt államfő, pártvezető a televíziós felvételek tanúsága szerint.

A hajlott hátú Fidel Castro sötétkék alapszínű kockás inget és Lacoste márkájú dzsekit viselt, és bár bottal jár, időnként egy Adidas típusú melegítőt viselő fiatalemberre támaszkodott. Szavazatát leadva viszonozta az úttörők szalutálását, hosszasan elbeszélgetett a választókörben tartózkodó emberekkel, és válaszolt az újságíróknak.

Reszketeg hangon egyebek közt méltatta a Latin-amerikai és Karibi Országok Közösségének (CELAC) létrehozását, olyan előrelépésnek nevezve azt, amely “sok ember erőfeszítésének, köztük Hugo Chávez (venezuelai) elnök igyekezetének köszönhető”.

Fidel Castro tavaly október óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, s azóta, hogy 2006-ban megbetegedett, egyszer sem szavazott személyesen.

Testvére, a 81 éves Raúl Castro a Havannától 900 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cuba tartomány egyik településén szavazott, s emellett azt is felmérte, hogyan halad az újjáépítés a Sandy hurrikán által tavaly októberben letarolt vidéken.

A kormány több tagja a függetlenség és a részvételi demokrácia gyakorlásaként méltatta a választást, miközben a belső ellenzék “színjátéknak” és “bohózatnak” nevezte azt, arra kérve a kubaiakat, hogy tartózkodjanak, adjanak le érvénytelen szavazatokat vagy firkáljanak rájuk rendszerellenes jelszavakat.

Mintegy 8,5 millió kubait vártak vasárnap a szavazókörökbe, hogy megválasszák a szocialista állam legfelsőbb szervének, az alkotmányozó és törvényhozó jogkörrel is felruházott Néphatalom Nemzetgyűlésének 612 képviselőjét, valamint a tizenöt tartományi közgyűlés 1269 tagját. A 16 évnél idősebb állampolgárok minden körzetben csak egy jelöltre voksolhattak, s a politikai szervezetek közül egyedül a Kubai Kommunista Párt indulhatott. Választási kampány nem volt, a jelöltek programot nem ismertettek.