Csak elméletben adtak fegyvert a felkelők kezébe

Csak elméletben adtak fegyvert a felkelők kezébe

Leon Panetta és Martin Dempsey

Konkrét terv soha nem készült a szíriai felkelők felfegyverzésére. Ezt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke mondta vasárnap este újságíróknak egy katonai repülőgép fedélzetén afganisztáni látogatása után.

Martin Dempsey tábornok és Leon Panetta védelmi miniszter bevallottan támogatta a szíriai felkelők felfegyverzésének ötletét azokon a beszélgetéseken, amely a Fehér Házban folyt a szíriai felkelőknek nyújtandó segítség formájáról. Dempsey – mint mondta – úgy gondolta, hogy a felkelők felfegyverzésével gyorsabban vége lenne válságnak, és nem omlanának össze a szíriai kormányintézmények, ami magának az államnak az összeomlását jelentené. “Elméleti viták voltak arról, hogy ezt az összeomlást milyen eszközökkel lehet elkerülni. Elméletileg én egyetértettem a felkelők felfegyverzésével, viszont a helyzet bonyolultsága miatt mindeddig nem tudtuk megoldani a kérdést” – mondta a tábornok.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a külügyminisztérium már tavaly javasolta a szíriai felkelők támogatását fegyverrel, de Barack Obama elnök végül elvetette. Azzal, hogy Dempsey és Panetta a múlt héten egy szenátusi meghallgatáson felfedte álláspontját, fény derült a kormányon belül nézeteltérésre a szíriai helyzettel kapcsolatban.