„Kezdjen tárgyalni a kormány és az ellenzék!”

„Kezdjen tárgyalni a kormány és az ellenzék!”

Lahdar BrahimiLahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai közvetítéssel megbízott küldötte azt javasolta vasárnap, hogy egy ENSZ-létesítményben kezdjen tárgyalni a politikai megoldásról az ellenzék a damaszkuszi kormány egy "elfogadható küldöttségével".

Brahimi az Arab Liga kairói székházában tartott tanácskozása után tette ezt a  javaslatot. Arról nem beszélt, hogy a világszervezet mely épületére gondolt a tárgyalások helyszíneként. Ahmed Moáz el-Hatíb, az ellenzéki Szíriai Nemzeti koalíció (SZNK) vezetője nemrég azt ajánlotta, hogy Bassár el-Aszad elnök (csupán ceremoniális szerepű) alelnökével, Fárúk as-Saraával tárgyalna olyan politikai átmenetről, amelynek keretében Aszad lehetőséget kapna, hogy biztonságban emigrációba vonuljon.

Hatíb kezdeményezése, amelyet az SZNK vezetősége oly módon terjesztett ki, hogy tárgyalnának bárkivel a hatalom részéről, aki nem vett részt az elnyomásban, “megnyitotta a kaput, és arra készteti a szíriai kormányt, hogy váltsa valóra, amit állandóan mond, hogy kész a párbeszédre és a békés megoldásra” – mondta a nemzetközi megbízott.

Egyelőre nem világos, hogy Brahimi kapott-e olyan jelzést, amely szerint a szíriai rezsim kész lenne tárgyalásokba bocsátkozni Hatíbbal és az SZNK-val.

Az Arab Liga főtitkára, Nabíl el-Arabi közölte, hogy kedden Oroszországba – Aszad egyik fő szövetségeséhez – utazik tárgyalni négy arab ország küldötteivel. Valíd Moallem szíriai külügyminisztert szintén Moszkvába várják még a hónap folyamán. Brahimi megerősítette, hogy Moáz el-Hatíb maga is ellátogat Moszkvába a következő hónapban, és hogy útjáról tanácskozott Arabival.