Elárverezik Lennon gyilkosának leveleit

Elárverezik Lennon gyilkosának leveleit

Árverésre bocsátották Lennon gyilkosának leveleit, amelyeket az őt elfogó rendőrtisztnek írt harminc évvel ezelőtt.

Az aukciót a Moments in Time Los Angeles-i árverési ház bonyolítja le. A dokumentumok birtokosa, a levelek címzettje, Stephen Spiro megbízásából 75 ezer dolláros fix áron kínálják megvételre Mark David Chapman leveleit.

A merénylő, aki harminchárom éve ölte meg John Lennont, 1983-ban írta a négy levelet az őt letartóztató Spirónak, miután bűnösnek vallotta magát, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték – azzal, hogy legkorábban húsz év után kérelmezheti szabadon engedését.

Az első levélben megmagyarázta Spirónak, miért is ír neki, egyebek mellett arra kérte, hogy segítsen felkutatni azt a Zabhegyező példányt, amelyet a regény megszállott rajongójaként akkor is magánál tartott, amikor 1980. december 8-án a manhattani Dakota épületben lévő otthona előtt, az utcán lelőtte Lennont.

Spiro a levél kézhezvétele után azért válaszolt Chapmannak, mert arra gondolt, hátha bizonyítékokat szerezhet Chapman más célpontjaira vonatkozólag, illetve kiderítheti, voltak-e segítőtársai a gyilkosságban.

Egy másik levelében Chapman azt kérdezte a rendőrtől, szerinte Lennon “szélhámos” volt-e vagy sem, a Zabhegyező főhősének, Holden Caulfieldnek a véleményére utalva, aki J. D. Salinger regényben képmutatónak és szélhámosnak tartotta a felső tízezer tagjait.

A levelezés váratlanul szakadt meg, Spiro szerint valaki figyelmeztethette Chapmant a börtönben, hogy ne levelezzen a rendőrséggel.

Spiro rendőri pályafutásának 1983-ban egy sérülés vetett véget, ám a leveleket harminc éven át megőrizte. Mint mondta, most azért bocsátotta őket árverésre, hogy fedezni tudja rákbetegségének és egyéb egészségügyi problémáinak kezelését, de az is motiválta, hogy nyilvánosságra hozza azokat, mert úgy véli, “a történelem részei”.

A 66 esztendős Spirónak az utolsó levelet követően semmilyen kapcsolata nem volt az elítélttel. Az 57 esztendős Chapman szabadlábra helyezési kérelmét augusztusban hetedik alkalommal is elutasította a bíróság.