A bolgár parlament megszavazta a kormány lemondását

A bolgár parlament megszavazta a kormány lemondását

Bojko Boriszov

A bolgár parlament csütörtökön megszavazta a Bojko Boriszov vezette egypárti kormány lemondását. A lépést országszerte,helyenként erőszakossá váló,iltakozások előzték meg.

A képviselők 209 igen és 5 nem szavazattal, egy tartózkodással fogadták el a lemondást, amelyet szerdán nyújtott be a törvényhozás elnökéhez Boriszov miniszterelnök.

A törvényhozás három legerősebb pártja – Boriszovék Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnevezésű jobbközép pártja, valamint az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) – már a lemondás benyújtásakor közölte, hogy nem akar részt venni a jelenlegi parlamenti összetétel alapján alakítandó kormányban, így megnyitották az utat az előre hozott választások előtt.

A bolgár törvények szerint most Roszen Plevneliev köztársasági elnökön a sor, hogy kormányalakításra kérje fel a legtöbb mandátummal rendelkező pártot. Amennyiben az nem tud kormányt alakítani, az államfőnek a második, majd azt követően a harmadik legerősebb képviselettel rendelkező politikai erőt kell felkérnie kormányalakításra. Amennyiben egyik párt sem tud, vagy akar kormányt alakítani, az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet, ügyvezető kormányt kell kineveznie, amelynek elő kell készítenie az előre hozott választásokat, és azokat két hónapon belül meg kell tartani. (Bulgáriában eredetileg július 7-én tartották volna a parlamenti választásokat.)

A kormány lemondása ellenére csütörtökön Bulgária-szerte folytatódtak a tüntetések. Hírügynökségi beszámolók szerint a tüntetők követeléseit a sokféleség jellemzi. Eredetileg a szegénység és a magas áramszámlák miatt szerveztek megmozdulásokat a tiltakozók, manapság viszont egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek alkotmányreformot, illetve a pártrendszer megváltoztatását követelik azzal a céllal, hogy csökkentsék a parlamenti képviselők számát, valamint növeljék a civil társadalom képviselőinek az arányát valamennyi állami ellenőrző és szabályozó hatóságnál. Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a megkérdezett bolgárok 92 százaléka támogatja a tüntetéseket, jóllehet 84 százalékuk nem vesz részt azokban.