"Közép-Európának példát kell mutatnia a sokszínűség támogatásában"

"Közép-Európának példát kell mutatnia a sokszínűség támogatásában"

Közép-EurópaNémeth Zsolt külügyi államtitkár szerint Közép-Európának példát kell mutatnia a sokszínűség támogatásában, a térségben ugyanis a kultúrák sokfélesége jellemző, ezek mégis egységet alkotnak, mert szoros kapcsolatok vannak közöttük.

Idén Magyarország tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnöki posztját, ezért pénteken nemzetközi konferenciát rendeztek a Magyar Külügyi Intézetben a közép-európai kulturális kapcsolatokról. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a hasonló múlt, a hasonló problémák összekötik a régióbeli országokat, és a kultúra is fontos a térség meghatározásában, ezért lényeges a kultúrák közötti párbeszéd erősítése.

,A magyar külpolitikának fontos eleme a közép-európai térség és a kulturális sokszínűség támogatása, és ezek még nagyobb hangsúlyt kapnak idén, amikor közép-európai év van diplomáciában – mondta, utalva arra, hogy Magyarország nemcsak a KEK elnöki tisztét tölti be januártól, hanem júliustól a visegrádi csoportot (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) is vezeti.

Úgy vélte, Közép-Európa azért küzd, hogy egyenlő partnernek tekintsék. A magyar álláspont szerint Közép-Európa intézményi szempontból a KEK és a V4 tagjai, amelyek Magyarország partnerei a térségpolitikai törekvései megvalósításában. Hozzátette, ugyanakkor fontos a kulturális megközelítés is, mert bár ebben a tekintetben sokszínűek a térség országai, mégis egységet alkotnak, mert szoros kapcsolatok kötik össze őket.

Giorgio Rosso Cicogna, a KEK főtitkára hangsúlyozta, Közép-Európa nagyon sokszínű, rengeteg a különbség az országok között, de közös céljuk a szoros együttműködés. Kifejtette, 18 tagja van a KEK-nek, és mindegyik országnak különböző a történelmi háttere, még ha vannak is hasonlóságok közöttük. Kis és nagy országok egyaránt vannak a tagállamok között, és eltérőek a gazdasági helyzetük szempontjából is. Kilenc ország közülük az EU tagja, továbbá vannak köztük tagjelöltek: olyanok, amelyek már nagyon közel állnak az unióhoz, és olyanok, amelyeknek hosszabb lesz az útjuk az EU-ig – sorolta a KEK tagjai közötti eltéréseket.

A KEK-nek 18 ország a tagja: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A KEK tagállamai közül kilenc tagja az Európai Uniónak, Horvátország pedig rövidesen csatlakozik.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára szerint nem lehet csak földrajzi vagy politikai alapon meghatározni ezt a térséget, mert a kultúra is komoly összekötő erőt jelent az országok között.

Hangoztatta, az együttműködés a kultúrában hozzájárulhat a térség országai közötti összetartozás érzésének erősítéséhez, a régió kultúráinak sokfélesége pedig mindegyik ország kultúráját gazdagítja.

Kapcsolódó cikkek