"Mielőbb fel kell oldani a Kuba elleni gazdasági blokádot"

"Mielőbb fel kell oldani a Kuba elleni gazdasági blokádot"

Dmitrij MedvegyevDmitrij Medvegyev

Az Egyesült Államok Kuba elleni kereskedelmi és gazdasági blokádjának a feloldását sürgette pénteken havannai látogatása végén Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Továbbra is az az álláspontunk, hogy ez egy teljeséggel felháborító dolog. A múltból itt maradt anakronizmus. Minél előbb törlik el, annál jobb lesz mindenkinek, és nemcsak a kubaiaknak, de az amerikaiaknak is”, mondta havannai látogatását összegezve Medvegyev a kubai sajtónak.

Washington 1960-ban vezetett be kereskedelmi és gazdasági szankciókat Kubával szemben, miután annak forradalmi kormánya kisajátította az amerikai állampolgárok és társaságok ottani vagyonát, majd 1962-ben teljes embargót léptetett életbe az élelmiszerek kivételével minden árucikk Kubába szállítására. Öt éve, 2008 februárjában Washington kijelentette, Fidel Castro kubai vezető hatalomból való távozása ellenére sem oldja fel a Kuba elleni blokádot.

A kubai hatóságok számításai szerint az amerikai szankciók mostanáig 105 milliárd dolláros kárt okoztak a karibi szigetország gazdaságának, az inflációt nem számítva.

Raul Castro

Raúl Castro

Az orosz miniszterelnök Havannában a 81 éves Raúl Castro kubai államfővel is találkozott, aki váratlanul felvetette visszavonulásának lehetőségét.

A szigetország ellen 51 évvel ezelőtt bevezetett amerikai gazdasági embargó egyik fő rendelkezése kiköti, addig nem vetnek véget a korlátozásnak, amíg a Castro család valamelyik tagja van hatalmon. Raúl Castro 2006-ban vette át az irányítást beteg testvérétől, azóta egy sor gazdasági és társadalmi reformot hajtott végre, de az országot továbbra is egy párt, a Kubai Kommunista Párt irányítja.