"Megalázó és hazug" a könyv

"Megalázó és hazug" a könyv

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-Kahn

Személyesen kérte kedden a francia igazságszolgáltatástól Dominique Strauss-Kahn annak a könyvnek a betiltását, amelyet a volt IMF-vezérrel folytatott szerelmi viszonyáról írt egy francia újságírónő. A politikus-közgazdász azt mondta, megdöbbentette a "megalázó és hazug" írás.

A párizsi bíróság kedden este fél nyolckor jelenti be, hogy a boltokba kerülhet-e szerda reggel vagy sem a Belle et bete (Szépség és szörnyeteg), Marcela Iacub feminista esszéírónak, a Libération című napilap újságírójának legújabb kötete, amelyben a Strauss-Kahnnal 2012. januártól augusztusig tartó kapcsolatát dolgozza fel.

“Nagyon sokat beszélnek a nevemben, de ez most már túl messzire ment. Ezért szokásommal ellentétben úgy döntöttem, hogy közvetlenül szólok önökhöz” – mondta Strauss-Kahn a tárgyalást követően a bíróság előtt a francia sajtó képviselőinek. “Kifejezetten undorít ennek a könyvnek a megalázó jellege, és az, hogy végig hazugságokat állít” – folytatta a volt IMF-vezér. Hozzátette, “az a tisztességtelen eljárás is megdöbbent, amellyel ez a könyv megszületett, s amelynek csak merkantilis céljai voltak”.

Strauss-Kahn felhívta a figyelmet arra, ez a kötet tönkreteszi a magánéletét, a gyermekei lelki világát. “Kimondom, hogy elég volt. Elegem volt abból, hogy kihasználnak és azt kérem, hogy hagyjanak végre békén” – mondta az IMF korábbi vezérigazgatója, aki a tárgyaláson úgy vélte, hogy a sajtó egy már teljesen letaglózott embert támad tovább. Arra kérte a bíróságot, hogy vessen véget annak a kiadói és újságírói gyakorlatnak, amely “pénzért kész bármire”.

A jogi végzettségű szerző művében nem nevesítette a csak “disznónak” nevezett szeretőjét. A megjelenő könyvről a Le Nouvel Observateur című napilap múlt csütörtöki számának adott interjúban viszont megnevezte – egyébként könnyen felismerhető – főhősét. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a mű a valóság és a fikció keveréke. A lap a kötetre utalva címlapján Strauss-Kahn fotójával jelent meg.

A nyers hangvételű Szépség és szörnyetegben az írónő kettős személyiségűnek írja le főszereplőjét, aki “félig ember, félig disznó”. A disznó megjelölés azonban a szerző szerint nem pejoratívan értendő. Strauss-Kahn a keddi bírósági meghallgatáson a kötet bevonását, de legalábbis minden példányban egy üzenet elhelyezését kérte. Ezenkívül a magánélet intimitásának megsértése miatt 100 ezer eurós kártérítést követel Marcela Iacubtól és kiadójától. A Le Nouvel Observateurtől is ugyanekkora összeg megfizetését szeretné a volt IMF-vezér, valamint azt, hogy jogi hirdetményét a lap következő számának teljes címlapján közölje.

A tárgyaláson Jean Veil, az IMF volt vezetőjének ügyvédje felolvasta azt az e-mailt, amelyet Iacub 2012. november 26-án írt Strauss-Kahnnak, és amelyben elnézést kér tőle, amiért “eszközként szolgált a tönkretételében”. “El kellett veled hitetnem, hogy őrülten beléd szerettem, hogy megőrülök érted. Ne haragudj! Az amerikai ügyedről azért írtam a könyvet, mert felkértek rá” – írta a szerzőnő volt szeretőjének.

Strauss-Kahn másik ügyvédje, Richard Malka szerint “határtalan kegyetlenségről” árulkodik a szöveg, amelyet a bíróságnak mindenképpen be kell tiltania. “Nem a művészi szabadság itt a kérdés, hanem egyesek tönkretétele, ami pedig nem fikció” – fogalmazott az ügyvéd. A Le Nouvel Observateur álláspontja szerint viszont Strauss-Kahn akarja tönkretenni azt, aki egyszerűen csak “a rossz híreket közvetíti”.

Franciaországban nagyon ritka, hogy a bíróság elrendelje egy könyv bevonását. Utoljára 1997-ben, a néhai Francois Mitterrand köztársasági elnök betegségéről szóló kötet esetében volt rá példa. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban emiatt elmarasztalta Franciaországot, s a kötet 2005-ben újra megjelenhetett.

A francia sajtó által csak DSK néven emlegetett 63 éves francia szocialista politikust 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg egy New York-i szálloda alkalmazottja. A hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt a férfi távozott az IMF éléről, és államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania. Franciaországban jelenleg egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség gyanúja miatt folyik ellene eljárás.

Kapcsolódó cikkek