jégeső, a kép illusztráció

Egy probléma, amit meg kellene oldani

Egy probléma, amit meg kellene oldani

Kelet-Közép-Európa országaiban évek óta a viharok és a jégverések okozzák a legnagyobb károkat, s annak ellenére, hogy az utóbbi néhány évben nem voltak komoly természeti katasztrófák a régióban, a trendek egyértelműek, a biztosítottak anyagi kárai folyamatosan növekednek. Ezt közölte a Generali PPF Holding (GPH) az MTI-vel.

A legutóbbi esős évben, 2011-ben a GPH hazai leányvállalatához, a Generali Providenciához több mint 2200 kárbejelentés érkezett felhőszakadással kapcsolatban, a kárkifizetés összege pedig elérte a 112 millió forintot. Árvízkárral kapcsolatban 46 bejelentés érkezett, a kifizetés pedig majdnem 2 millió forint volt. Tavaly mindkét kártípus esetén sokkal alacsonyabbak voltak a számok, felhőszakadással kapcsolatban mintegy 950 kárbejelentés volt, 69 millió forintos kifizetéssel, míg árvízkárból csak 10-et jelentettek be, amelyeknek a kárösszege majdnem félmillió forint volt.

Jóval nagyobb károkkal járt a 2010-es esztendő, amikor árvízkárokra a GPH leányvállalatai több mint 16 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki a régióban – ez a legmagasabb összeg a 2002 augusztusi árvizek óta, amelyek leginkább Csehországban okoztak komoly károkat.

A viharral és jégveréssel kapcsolatos kárbejelentések számát Magyarország vezeti, az elmúlt 3 évben több mint 134 000 káresetet regisztrált a Generali Providencia.

Szintén magyar adat, hogy 2010-ben a medrükből kilépő folyók 2130 esetben, több mint 1,5 milliárd forintnyi kárt okoztak.

Ugyanebben az évben felhőszakadásra több mint 2 milliárd forintot fizetett ki a biztosító, a bejelentések száma meghaladta a 16 000-t.

A Generali PPF Holding 14 közép-kelet-európai országban van jelen. Leányvállalatai révén összesen évi több mint 15 milliárd euró vagyont kezel és több mint 13 millió ügyféllel rendelkezik. A holding 51 %-ban a Generali-csoport, 49 %-ban pedig a PPF-csoport tulajdonában van.