Kínában a hőlégballon klubok biztonságának fokozását sürgetik

Kínában a hőlégballon klubok biztonságának fokozását sürgetik

Az egyiptomi hőlégballon-baleset után Kína legnagyobb hőlégballon klubjának vezetője arra sürgette a kormányt, hogy határozottabban lépjen fel az illegális repülések és gyártások ellen. Erről számolt be a hongkongi South China Morning Post című lap szombati számában.

Cseng Peng, a Tiencsin városi vállalkozás vezérigazgatója elmondta, hogy a szárazföldi Kínában csaknem száz működő hőlégballon klub létezik, de mindössze 4-5-nek van engedélye arra, hogy a kormányosokat kiképezze és repüléseket szervezzen.

Versenytársaival kapcsolatban Cseng azt is megjegyezte, hogy gyakran illegálisan gyártott anyagokat használnak, amelyek nem felelnek meg a minőségi szabványnak. Szerinte a több éven át használt eszközöknél az anyagok gyenge minősége, vagy a gyártási hiányosságok miatt fennáll a veszélye az üzemanyagtartályok szivárgásának, rosszabb esetben robbanásának.

A tiencsini klub vezetője arra számít, hogy a kormány megfelelő szervei komolyan veszik az egyiptomi baleset üzenetét és döntő intézkedésekkel “rendet teremt” az iparágon belül.

2009 októberében gázszivárgás következtében egy hőlégballon lángra kapott és lezuhant a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm terület Jangsuo településén. Négy holland turista meghalt, három megsérült. Az esetet követően a felügyeleti hatóságok egymásra mutogattak, s egyértelmű jogszabályok híján nem találták a felelősöket.

A nemzetközi visszhangot kiváltó baleset óta több – a biztonságra vonatkozó – központi jogszabály és utasítás is napvilágot látott, a klubok működését engedélyekhez kötötték, de a végrehajtás és az ellenőrzés terén komoly hiányosságok vannak.

Az egyiptomi Luxorban a héten bekövetkezett tragédia 19 áldozatából kilencen voltak hongkongiak, ezért a kínai média különös figyelmet szentel a témának.