Még egy királynője lesz a briteknek?

Még egy királynője lesz a briteknek?

Katalin hercegnőVéletlenül kikotyoghatta júliusban születendő gyermeke nemét Katalin cambridge-i hercegnő: ha a hír helytálló, akkor a brit trónra Katalin férje, Vilmos herceg után királynő ülhet majd.

Vilmos várandós hitvese a kelet-angliai Grimsby kikötővárosban tett látogatást, és a tiszteletére megjelent kétezer hódoló egyikétől egy játékmackót kapott ajándékba. “Nagyon köszönöm, ezt elteszem a l…” – kezdte volna mondani a hercegnő, gyorsan elharapva azonban a mondat végét. 

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdai beszámolója szerint a tömegből egy idősebb hölgy, aki Katalin közvetlen közelében állt és hallotta az elszólást, egyenesen rákérdezett, hogy “azt akarta mondani, a leányának, ugye?”

A hercegnő igyekezett jóvátenni a bakit, állítva, hogy nem tudják a gyermek nemét, ám a hölgy nem tágított, mondván: “Én viszont úgy gondolom, hogy tudják”.

“De nem mondjuk meg” – hangzott Katalin válasza, majd a hercegnő gyorsan lezárta a témát.

A brit monarchia íratlan szokásjoga alapján az udvar soha nem közli előre a királyi családban várható gyermekek nemét.

Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis várhatóan felszámolja azt a diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.

II. Erzsébet királynő – Vilmos nagymamája – nemrégiben még további emancipációs kezdeményezéseket is tett saját hatáskörében, külön uralkodói pátenst adott ki ugyanis arról, hogy ha Vilmos és Katalin első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang.

A pátenssel az uralkodó visszavonta saját néhai nagyapja, V. György király 1917-ben kelt dekrétumát, amely gyakorlatilag kizárta a mindenkori trónörökös leányleszármazottait a királyi fenség megszólítás és a hercegi rang kiváltságából.

V. György rendelete szerint ezek a titulusok eddig csak az uralkodó gyermekeit, az uralkodó fiának gyermekeit, valamint a mindenkori férfi trónörökös elsőszülött fiának elsőszülött fiát illették meg.

Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő legidősebb fia – édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.