Reformokat és átláthatóságot ígér az új kínai miniszterelnök

Reformokat és átláthatóságot ígér az új kínai miniszterelnök

Takarékosságot, leépítéseket, szigorú ellenőrzést, a hatalomgyakorlás átláthatóságát, a központi befolyás csökkentésével járó gazdasági reformot ígért Li Ko-csiang új kínai kormányfő a parlamenti ülésszakot követő sajtóértekezleten vasárnap.

Külföldi újságírói kérdésre válaszolva alaptalannak nevezte és visszautasította az Egyesült Államokból érkező hackervádakat. Megismételte, Peking nem támogatja, hanem ellenzi az effajta támadásokat, s Kína maga is áldozata ezeknek. Úgy vélte, a két országnak többet kellene tennie a kiberbiztonságot szolgáló gyakorlati lépések terén. Peking és Washington viszonyáról szólva leszögezte: nem hiszi, hogy a nagyhatalmak közötti konfliktusok elkerülhetetlenek; a közös érdekek felülírják a vitákat – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a következő évet a kereskedelemben és a befektetések terén nagyobb lehetőségek fogják jellemezni. Emlékeztetett, három évtizede még egymilliárd dollár körül volt a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi forgalom, s mára 500 milliárdra nőtt. 

A többségében gazdasági, belpolitikai vonatkozású újságíró felvetésekre válaszában egy ízben megjegyezte, a társadalom és a média által ellenőrzött, tiszta kormányra van szükség.     Aki köztisztviselőnek áll, annak fel kell hagynia azzal a céllal, hogy meggazdagszik, e kettőnek el kell válnia egymástól – húzta alá. A korrupcióról mint a kormány tekintélyét aláásó jelenségről beszélt, s olyan rendszer felállítását ígérte, amelyben a vezetők kétszer is meggondolják, hogy “bűnös útra tévedjenek”. 

“Az én megbízatásom alatt a kormány nem fog közpénzeket új hivatalok, csarnokok vagy kormányzati vendégházak építésére fordítani” – ígérte az 57 éves Li, biztosítva hallgatóságát arról, hogy csökkenni fog a hivatalnokok és a hivatali autók száma, a vezetők reprezentációjára fordított pénz és a hivatalos külföldi utak száma. Hozzátette, a példát a központi kormány mutatja majd, amit a helyieknek követniük kell. Li egy kérdésre megerősítette: a munkával történő átnevelés sokat bírált büntető intézményének reformján már dolgoznak, az év végére várható konkrét eredmény. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a következő öt évben a jelenleg a kormányzati hatáskörbe tartozó engedélyek számát egyharmaddal csökkenteni fogják, mert a jelenlegi, központosított közigazgatási eljárás a hatékonyság rovására megy, s magában hordozza a korrupció lehetőségét. Li beszélt a jövedelemelosztás reformjáról is, a 800 millió vidéki és 500 millió városi kínai, valamint a különböző térségek jövedelme közti különbség csökkentésének szándékáról. Megemlítette a reformtervek azon elemeit is, amelyek ösztönzik majd a pénzügyi, az energetikai, a vasúti és más ágazatba a magántőke bevonását, s említést tett a munkaerő mobilitását szolgáló társadalombiztosítást, egészségügyet és nyugellátást érintő reformokról is. A miniszterelnök szót ejtett a levegőszennyezésről és az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető problémákról is. Mint mondta, olyan gazdaságfejlesztési modellt kívánnak alkalmazni, amely lehetővé teszi, hogy az emberek tiszta levegőhöz, biztonságos ivóvízhez és élelmiszerhez jussanak.