Kína szerepet vállal a biztonság fenntartásában

Kína szerepet vállal a biztonság fenntartásában

Hszi Csin-pingHszi Csin-ping

Kína aktív részt vállal a térség és a világ biztonságának a szavatolásából. Ezt jelentette ki az ázsiai ország államfője a dél-kínai Hajnan szigetén vasárnap kezdődött Boao fórum éves konferenciájának megnyitó előadásában.

“Senkinek nincs joga önző haszonvágy miatt káoszba sodorni Ázsiát, sőt az egész világot”, jelentette ki Hszi Csin-ping. Minden országnak hozzá kell járulnia a béke fenntartásához és megerősítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a vitákat párbeszéd útján kell megoldani.

Hszi ígéretet tett arra, hogy országa továbbra is tisztességesen fog eljárni azokkal az országokkal szemben, amelyekkel nézetkülönbségei, súrlódásai vannak. Jószomszédi kapcsolatokra törekszik a környező államokkal, de megvédi szuverenitását, biztonságát és területi integritását. Ázsiának üdvözölnie kell a térség fejlődését és stabilitását elősegítő, konstruktív cselekvési szándékkal közeledő nem ázsiai országokat a térségben, fogalmazott a kínai elnök. Hozzátette: “a nem ázsiai országoknak tiszteletben kell tartaniuk Ázsia sokszínűségét.”

A nemzetközi rendezvényen Hszi arról igyekezett meggyőzni hallgatóit, hogy Kína növekedése Ázsia és a világ számára is fejlődési lehetőséget jelent,  egyben pedig nagyobb hozzájárulás jelent a békéhez és a biztonsághoz. Utalt a következő öt évben 10 ezer milliárd dollár értékűre becsült importra és a kínaiak határon túli befektetéseire, amelyek összege ez idő alatt várhatóan elérik majd az 500 milliárd dollárt. Említést tett arról is, hogy a külföldre utazó turisták száma öt év múlva meg fogja haladni a 400 milliót. Kína intenzívebbé kívánja tenni kapcsolatait szomszédjaival, aminek része egy térségi pénzügyi platform létrehozása, továbbá a gazdasági integráció fokozása. A kereskedelem és a befektetések területén pedig liberalizációt, illetve könnyítéseket ígért.

Az elmúlt tíz évben Kína és az ázsiai országok közötti kereskedelmi forgalom 800 milliárd dollárról 3 ezer milliárd dollárra nőtt. A Boao Fórum Ázsiáért (BFA) 2001 óta működő nonprofit nemzetközi szervezet, amely a regionális gazdasági integrációt, az egyes ázsiai országok gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni. A fórum történetének az idei a legnagyobb találkozója, a kontinens tíz országának vezetői, illetve 43 ország és terület összesen csaknem 2500 képviselőjével.