Washington lehűtené a forró levegőt

Washington lehűtené a forró levegőt

John KerryAz Egyesült Államok kész tárgyalóasztalhoz ülni Észak-Koreával, de ehhez Phenjannak valódi lépéseket kell tennie a nukleáris leszerelés felé. Ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Tokióban.

“Az Egyesült Államok nyitott hiteles és komolyan vehető tárgyalásokra a nukleáris leszerelésről, de a bizonyítás terhe Phenjanon van (…) Amikor a világon egyre kevesebb az atomfegyver, az utolsó dolog, amire szükség van, hogy egy-két ország szembemenjen a történelem folyásával és a józan ésszel” – fogalmazott Kerry egy tokiói egyetemen tartott előadásában.

A külügyminiszter egyben üdvözölte Kína “erős elkötelezettségét” a Koreai-félsziget feszültségének megoldására, valamint arra is figyelmeztetett, hogy Észak-Korea atomfegyverei nemcsak a szomszédos államokra, hanem a kommunista ország saját lakosságára is veszélyt jelentenek. Három országot – Kínát, Dél-Koreát és Japánt – érintő északkelet-ázsiai körútjának utolsó állomásán Kerry azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok hosszú távú fejlődése az Ázsiával fenntartott kapcsolatain múlik, ezért Washington teljes mértékben elkötelezett a régió iránt. “A régiót komolyan vevő csendes-óceáni államként továbbra is számíthatnak aktív és kitartó jelenlétünkre” – mondta. Kerry beiktatása óta először tartott nagy ívű beszédet az Egyesült Államok nyitásáról Ázsia felé, amelyet még kinevezése előtt jelentett be Washington. Megfigyelők szerint Peking nem nézi jó szemmel, hogy az USA az ázsiai-csendes-óceáni régióba tervezi összpontosítani hadi, diplomáciai és gazdasági erejét. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy fontos az együttműködés Kínával. 

“Több magas szintű találkozó és párbeszéd folyik Kínával, mint korábban bármikor, és példátlanul kiterjedt kapcsolatok vannak a két ország polgárai között. Képzeljék el, hogy a ma kihívásai mennyire másképp festhetnek holnap – a munkahelyteremtéstől, a klímaváltozáson és a fertőző betegségeken át, a tömegpusztító fegyverek terjedéséig -, ha egységben, konstruktív félként tudunk lépéseket hozni” – mondta Kerry, aki a múlt héten Pekingben arról beszélt, hogy Washington és Peking kapcsolatai “új szintre léptek”. 

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Abe Sindzó japán kormányfővel is találkozott, akivel a Koreai-félsziget feszültségeinek kezeléséről egyeztetett, és japán sajtóhírek szerint szintén téma volt a szigetország küszöbön álló csatlakozása a Csendes-óceáni Partnerség elnevezésű szabadkereskedelmi tárgyalásokhoz.