Megtartják a vasárnapi londoni maratont

Megtartják a vasárnapi londoni maratont

londoni maratonNem törlik a vasárnapi londoni maratoni futóversenyt a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet ellenére sem. Ezt közölte kedden a brit kormány illetékes szakpolitikusa.

Hugh Robertson, a sport-, média- és kulturális ügyek minisztériumának sportügyi államtitkára a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy “kérdésként sem merült fel” a nagyszabású hétvégi londoni sportesemény lemondása. A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvénye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója, aki a tavaly nyári londoni olimpián az 5000 és a 10 000 méteres távon is aranyérmet nyert. A Greenwich és a Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel.

Hugh Robertson kedden a BBC-nek kijelentette: “abszolút mértékben” bízik abban, hogy a brit hatóságok garantálni tudják a vasárnapi londoni maraton biztonságát. A sportügyi államtitkár hozzátette: a tavalyi – incidensektől mentes – londoni olimpia megrendezése során szerzett tapasztalatok azt jelentik, hogy London továbbra is jól felkészült az ilyen tömeges sportrendezvények biztosítására. Robertson szerint a londoni olimpia is bizonyította, hogy a brit biztonsági szolgálatok a világ legjobbjai közé tartoznak, ha éppen nem a legjobbak az egész világon. “Nagyon ügyeltünk arra, hogy a londoni olimpia biztonságosan lebonyolított sportesemény legyen, ne pedig olyan biztonsági művelet, amelyen sportesemények is zajlanak, és ez az az egyensúly, amelyet a londoni maratonon is tartani kell” – fogalmazott a brit sportügyi államtitkár.

Nick Bitel, a vasárnapi londoni versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója is kijelentette keddi nyilatkozatában, hogy nincs szó a rendezvény lefújásáról. Hozzátette: a londoni maratonra a Scotland Yarddal együttműködésben részletes biztonsági tervek készültek. Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a vasárnapi londoni futóverseny biztonsági előkészületeinek irányítója mindazonáltal már a bostoni robbantások után, hétfő éjjel kijelentette, hogy jóllehet a londoni sportrendezvény biztonsági terve már elkészült, de ezeket a London Marathonnal együtt most felülvizsgálat alá veszik. A Scotland Yard közölte ugyanakkor, hogy a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök szerdára tervezett temetési szertartásának biztonsági terveit a Bostonban történtek nem érintik, mert a ceremónia biztosítására kidolgozott tervek eleve rendkívül “átfogóak”, és egyébként is “teljesen más természetű eseményről van szó”. Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek végső búcsút; a szerdai szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.