Ünnepi misével emlékeznek a bécsi Musikverein megalakulására

Ünnepi misével emlékeznek a bécsi Musikverein megalakulására

Ebben az évadban ünnepli megalakulásának 200. évfordulóját a Bécsi Zenebarátok Társasága, a Wiener Musikverein. Az évforduló alkalmából ünnepi misét mutat be szombaton  Christoph Schönborn bíboros a bécsi Szent István dómban.

A bíboros nem pusztán egyházi személyiségként emlékezik meg a jubileumról, hanem a társaság szenátusának tagjaként is. Bruckner f-moll miséje hangzik el a liturgia keretei között, így helyet és jegyet nem lehet foglalni az eseményre, amely minden zenebaráthoz szól, felekezeti határok nélkül – olvasható a társaság honlapján.

Az ünnepi misén a Bécsi Szimfonikusokat Ingo Metzmacher vezényli, közreműködik a Bécsi Kórus.

A Musikverein 1912. november 29-én a Hofburg téli lovasiskolájában alakult meg, ekkor Händel Timotheus, avagy a zene hatalmáról című műve hangzott el.

Bruckner ünnepi miséinek sorát – d-moll(1864), e-moll(1866) – az f-moll mise zárja (1868). E három nagy misét keletkezése után nem sokkal elő is adták, az f-moll misét 1872-ben.

Az f-moll mise a beethoveni, nagyszabású koncertmise koncepciójához áll közel, a tematikus anyagot viszont – minden korábbi Bruckner-misénél jellemzőbb módon – a gregorián ének inspirálta. A mise legmonumentálisabb tétele a Credo. Bruckner stílusának, vallásos elragadtatottságának elemei kerülnek előtérbe ebben a hitvallásban.