Visegrafiken+ magyar, lengyel és osztrák grafikusokkal

Visegrafiken+ magyar, lengyel és osztrák grafikusokkal

kiállítás

A kiállítás egyik fő célja, hogy élénkítse a közép-európai országok akadémiái közötti kapcsolatokat, hangsúlyozták a szervezők a kedd esti megnyitón. A kiállítás ötletgazdája és kurátora Piller Attila grafikus, a bécsi Alkalmazott Művészetek Akadémiájának oktatója. A tárlat kapcsolódik a bécsi Künstlerhaus által meghirdetett programsorozathoz, a Grafika Hónapjához, tágabb kultúrpolitikai keretben pedig a Visegrádi Együttműködéshez, amelynek az elnökségét Magyarország júliusban veszi át Lengyelországtól – mondta el Méhes Márton, a Collegium Hungaricum Bécs igazgatója. Tizennégy művésztől összesen mintegy hatvan mű került be a válogatásba. A Magyar Képzőművészeti Akadémia Grafika Tanszékének oktatói közül Eszik Alajos, König Róbert, Lengyel András, Somorjai Kiss Tibor, Szurcsik József, Berentz Péter és Madácsy István munkáit mutatják be.

“Habár egy globalizált világban élünk, a szomszédos országokban is sok elsajátítandót és megszívlelendőt találni, s ez igaz fordítva is” – hangsúlyozta a megnyitón Kőnig Frigyes, az akadémia rektora. Piller Attila az MTI-nek elmondta, a grafikák a nyomtatott technika különböző variációinak és kombinációinak felhasználásával készültek. A Bécsben élő Zekerya Saribatur akrilüvegre felvitt gicléenyomat technikát alkalmazott, König Róbert fametszetekkel dolgozik. Lech Majewski, a Varsói Képzőművészeti Akadémia Grafikai Design Tanszékének vezetője a klasszikus lengyel plakátművészet hagyományaira építve, a betűkkel “játszik”. Plakátjaihoz offszetnyomat technikát használ.

Méhes Márton reményei szerint a két fő szervező, a magyar és a lengyel kulturális intézet közvetítő szerepet tölthet be az akadémiák közötti együttműködés élénkítésében. Hozzátette, nagyobb figyelmet kaphat a tárlat azáltal, hogy szerepel a bécsi Grafika Hónapja programfüzetében. “A Collegium Hungaricum nemcsak egy magyar intézet külföldön, hanem egyben egy bécsi kulturális intézmény is, a bécsi kulturális életnek is a része kell, hogy legyen”. A magyar-lengyel-osztrák kiállítás májusban “testvért” kap: a Szlovák Kulturális Intézetben a másik két visegrádi ország, Szlovákia és Csehország akadémiáinak nyílik az osztrák akadémiával közös kiállítása.