Magyarország szűri ki a legtöbb veszélyes terméket

Magyarország szűri ki a legtöbb veszélyes terméket

Tavaly Magyarország adta a legtöbb riasztást abban az európai uniós fogyasztóvédelmi gyorsrendszerben, amelynek célja a veszélyes termékek kiszűrése az uniós piacon, derült ki Tonio Borg fogyasztóvédelmi uniós biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A máltai politikus elmondta, hogy 2012-ben a jelzések több mint fele, 56 százaléka öt tagállamból származott, Magyarországról, Bulgáriából, Spanyolországból, Németországból és az Egyesült Királyságból.

Borg hangsúlyozta, hogy ez nem bírálat, nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban több veszélyes termék kerülne piacra, mint a többi tagállamban, éppen ellenkezőleg, ez azt jelenti, hogy ezek az országok feltehetően jobban ellenőrzik a forgalomba kerülő termékeket.
 
A témához kapcsolódó közleményében a bizottság ismerteti, az ellenőrzés hatékonyságát az is javítja, hogy például 12 országban – így Magyarországon is – az importált termékek esetében már a belépésnél, a határon, a vámhatóság elvégzi a biztonsági ellenőrzést. Emellett a bizottság szerint a spanyol, a német és a brit adatot az is magyarázhatja, hogy ezek a piacok nagyobbak az átlagosnál.

 
A most bemutatott jelentés tanúsága szerint 2012-ben összesen 2278 termék esetében kondította meg a vészharangot a RAPEX-nek nevezett rendszerben résztvevő harminc tagállam valamelyike. Az unió tagállamain kívül Norvégia, Izland és Liechtenstein is részese a rendszernek. A veszélyesnek ítélt termékek több mint harmada ruhaipari termék vagy divatcikk, és mintegy ötöde gyermekjáték. Minden tízedik olyan termék, amely nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, valamilyen elektromos berendezés, gép, például háztartási eszköz volt, de találtak veszélyes járműveket és kozmetikai cikkeket is tagállamok.

 
A legtöbb veszélyes árucikk – akárcsak a korábbi években – az idén is Kínából érkezett az Európai Unióba; a nem biztonságos termékek 58 százalékán szerepelt a Made in China vagy a Made in Hong Kong felirat.

 
Egy újságíró arról kérdezte a biztost, hogy miután minden évben bebizonyosodik, hogy Kínából érkezik a legtöbb veszélyes termék az egységes piacra, miért nem tesz valamit a bizottság, hogy a kínai vállalatok jobban betartsák a biztonsági előírásokat, vagy kevesebb veszélyes termék érkezhessen Kínából. A biztos rávilágított, hogy nem szabad megfeledkezni arról, hogy mekkora az EU és Kína kereskedelmének volumene, az egységes piacra kerülő játékoknak például 93 százaléka származik Kínából, vagyis ha a piacon túlsúlyban vannak a kínai termékek, akkor óhatatlanul a veszélyes termékek között is több lesz a Kínából származó áru.

 
“Hadd legyek világos. itt nincsenek politikai megfontolások. Ha egy termék nem biztonságos, jöjjön akár Kínából vagy bármely más országból, akkor nem kerülhet az uniós piacra” – szögezte le Tonio Borg, aki arra is kitért, hogy folyamatos az együttműködés az uniós és a kínai hatóságok között.

 
A rostán fennakadt csaknem 2300 termék valamivel több mint hatoda származott az Európai Unióból, a nem biztonságos termékek több mint tizedéről pedig nem lehetett megállapítani, hogy melyik országban gyártották.

 
A veszélyesnek ítélt árucikkek fele azért bukott meg a biztonsági ellenőrzésen, mert sérülést vagy fulladást okozhat, 18 százalék valamilyen veszélyes vegyi anyagot tartalmazott, a nem biztonságos áruk 13 százalékánál pedig félő volt, hogy használóikat megrázza az áram.

 
A RAPEX célja, hogy ha egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, akkor erről a többi tagország is a lehető leghamarabb értesülhessen, és így az egész unióban megtehetőek legyenek a szükséges lépések, amelyek a legtöbbször a termék forgalmazásának betiltását, az eladott termékek visszahívását, vagy behozatalának megtagadását jelentik.

Kapcsolódó cikkek