Prága megvesztegetné Washingtont?

Prága megvesztegetné Washingtont?

Prága azt szeretné, hogyha Washington kedvezőbb feltételek mellett és áron adna el, illetve adna bérbe Csehországnak vadászgépeket, ha a cseh kormány a temelíni atomerőmű kibővítésére kiírt pályázaton az amerikai Westinghouse csoport javára ítélne.

A temelíni atomerőmű kibővítésére kiírt pályázaton már csak az amerikai Westinghouse és az orosz-cseh MIR.1200 konzorcium van versenyben. A projekt értéke legalább 250 milliárd cseh korona (2805 milliárd forint). Prágának még az év vége előtt ki kell hirdetnie döntését.

“Sok függ attól, ha a Westinghouse, amely versenyben van a temelíni atomerőmű két új blokkjára kiírt pályázaton, jelentősen megerősíti pozícióját azzal, hogy az amerikai kormány kedvező ajánlatot tesz a vadászgépek eladására vagy bérlésére” – írja az E15 című cseh gazdasági napilap a védelmi minisztériumhoz közeli forrásokra hivatkozva.

A cseh hadsereg jelenleg a svéd Jas-39 Gripen vadászgépeket használja, a bérleti szerződés 2014 végén jár le. A kormány már több mint egy éve tárgyal a svédekkel a szerződés meghosszabbításáról, de a felek nem tudnak megegyezni. Prága nyíltan jelezte, hogy az eddigi svéd ajánlatokkal nem elégedett, túl drágának tartja.

“Van a cseh álláspontban gazdasági logika. Miért ne próbáljunk meg nyomást gyakorolni az amerikaiakra, hogy Temelínnel összefüggésben valamilyen kedvezményt adjanak a vadászgépekre. A svédek iránt viszont nem túl korrekt a dolog, mert egyidőben másokkal is titkos tárgyalásokat folytatunk” – mondta a lapnak a cseh légierő magas rangú tisztje, aki neve elhallgatását kérte.

A fegyverkereskedők szerint a forgatókönyv reális. Az orosz-cseh MIR.1200 konzorcium ugyanis felajánlotta a cseh cégek széleskörű bekapcsolását a projektbe. Petr Necas miniszterelnök kormánya szerint ezt kell kiegyensúlyoznia az amerikaiaknak.

Csehországban nagyon megoszlanak a vélemények, hogy kire bízza a kormány a temelíni atomerőmű kibővítését. A politikai jobboldal erősen az Egyesült Államok mellett lobbizik, míg a baloldal az orosz-cseh konzorciumot részesítené előnyben. Necas az amerikaiakat, Milos Zeman államfő inkább az oroszokat látná szívesebben Temelínben.

A cseh vállalkozói szféra többsége az oroszok mellett van, hiszen a múltban nagyon széleskörű volt a cseh-orosz energetikai együttműködés és a tapasztalatok is jók. Helyi megfigyelők arra is figyelmeztetnek, hogy a cseh kormány döntésének politikai-gazdasági stratégiai jelentősége van.