Silvio Berlusconi (archív)

Berlusconi védelmet kér a bírósági ítéletekkel szemben

Berlusconi védelmet kér a bírósági ítéletekkel szemben

Silvio BerlusconiSilvio Berlusconi

Az államfő és az alkotmánybíróság védelmét sürgette Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő az őt fenyegető bírósági ítéletekkel szemben, amelyek akár a politikától is eltilthatják.

Berlusconi az újságokban üzent Giorgio Napolitano köztársasági elnöknek és az alkotmánybíróságnak, hogy “ismerjék be és állítsák le a vele szembeni igazságügyi üldözést”.

“Én, amit lehetett, megtettem a belpolitikai békéért. (…)  Meggyőztem Napolitanót, hogy fogadja el az újabb elnökjelölést, elfogadtam a nagykoalíciót, eltűrtem a kormányra és programjára vonatkozó vétókat. De értem senki nem tesz semmit. A legmagasabb szinttől lefele, aki tehette volna, nem mozdult védelmemben (…) a velem szembeni igazságügyi üldözés rosszabb, mint volt. Ki akarnak tenni a politikából és senki még az ujját sem mozdítja” – idézte a volt négyszeres olasz kormányfőt, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét a Corriere della Sera napilap.

Az utóbbi húsz évben számtalan perben érintett Berlusconi kijelentéseivel az alkotmánybíróság június 19-én várható döntésére utalt, mely leállíthatja a politikussal szembeni Mediaset-pert.

Ha azonban az alkotmánybíróság nem Berlusconinak kedvező ítéletet hoz, jogerőssé válik a Mediaset-per ítélete, melyben tavaly első-, idén másodfokon is négy évre ítélték Berlusconit adócsalásért. Ezen kívül öt évre eltiltották a közhivatal viseléstől, vagyis azonnal megfosztanák szenátori tisztségétől is.

Június 24-én a Ruby-per ítélete következik. Kiskorú prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt a vád  6 év börtönt  és a közhivataloktól való örökös eltiltást kért Berlusconira.

A baloldali La Repubblica szerint a Berlusconit sújtó ítéletre a PdL a kormány megbuktatásával válaszolhatna.